nikad pravo vrijeme? / Oporba napokon aktualizirala probleme Hrvatskih studija: HDZ opet skreće s teme jer su trenutno izbori za rektora

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac upozorila je u stanci na početku zasjedanja na, kako je kazala, kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja traje već godinu dana

25.1.2018.
12:45
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Oporbeni SDP i Most aktualizirali su u četvrtak u Saboru problem sa statusom Hrvatskih studija, na što su im iz HDZ-a poručili kako je u posljednje vrijeme kod nekih stranaka trend da kroz javno djelovanje i tijela parlamenta utječu na nešto što ne spada u njihov djelokrug.

 SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac upozorila je u stanci na početku zasjedanja na, kako je kazala, kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja traje već godinu dana, a posebno se intenzivirala u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovac (SDP): Sudbina Hrvatskih studija je neizvjesna

"Ono što muči 1.500 studenata Hrvatskih studija i nekoliko stotina nastavnika je činjenica da Hrvatski studiji u ovom trenutku imaju potpuno nereguliran pravni status, da iz tog studija odlaze neki od najperspektivnijih znanstvenika i nastavnika, da pada interes studenata za upis u studijske programe i da je zapravo sudbina Hrvatskih studija, njegovih studenata i nastavnika neizvjesna", rekla je Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjeća se, tvrdi, pravna nesigurnost i nemoć znanstveno nastavnog vijeća koje nema nikakvog utjecaja na formiranje postupaka koji se tiču daljnje sudbine hrvatskih studija, a sve su zapravo preuzela privremena tijela.

"Prije godinu dana Hrvatski studiji su po mnogima na nezakonit način iz studentskog centra dobili status studentskog, sveučilišnog odjela. To je od njih tražila Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kako bi prošli postupak reakreditacije", podsjetila je SDP-ovka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljena je, kazala je, i privremena uprava čiji je zadatak bio da provede što je bilo potrebno za postupak reakreditacije i regulira pravni status Hrvatskih studija, no ta uprava "nije napravila ništa". "Očekujemo da netko od nadležnih reagira i da se tamo situacija konačno razriješi", poručila je Glasovac.

 S njom se složio i Mostovac Marko Vučetić koji je pozvao ministricu obrazovanja da "demonstrira ishode najavljivane obrazovne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučetić (Most): Hrvatski studiji mogu razviti hrvatsko društvo

"Hrvatski studiji vrijede u tolikoj mjeri da mogu razviti hrvatsko društvo, da hrvatsko društvo bude u stanju donositi zdrave odluke, a mjera po kojoj ćemo mjeriti jesu li te odluke donesene bit će upravo Hrvatski studiji i što će hrvatske institucije odlučiti po tom pitanju", rekao je Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resornu ministricu Blaženku Divjak pozvao je da demonstrira ishode nove i najavljivane obrazovne reforme te "pokaže na koji način se putem informiranosti, putem logičnosti, putem argumentacije donose odluke jer ona zbog toga i jest ministrica".

"Ishodi obrazovne reforme nisu u sastavljanju nekakvih računalnih programa u sastavljanju i uređivanju virtualne stvarnosti, nego u uređenju ove stvarnosti u kojoj mi živimo, o uređenju stvarnosti u kojoj se sastoje Hrvatski studiji. Hoće li nam ta kurikularna reforma doći kao još jedna obmana, pa ćemo umjesto jednih Hrvatskih studija imati mnoštvo hrvatskih studija", pitao se Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Sokol (HDZ) citirao je članak Ustava prema kojem se jamči autonomija Sveučilišta, te rekao kako u posljednje dvije godine postoje pokušaj određenih političkih stranaka da kroz javno djelovanje, pa i tijela Sabora utječu na nešto što ne spada u njihov djelokrug i nadležnost.

Sokol (HDZ): Studentske prosvjede neki političari iskoristili za svoju promociju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo ću spomenuti prosvjede na nekim zagrebačkim fakultetima koji su se ticali ustrojstva određenih pitanja tih fakulteta, a koje su neki političari pokušali iskoristiti radi promocije svojih političkih ciljeva", rekao je.

Hrvatske studije, kaže, treba staviti u kontekst činjenice da su upravo u postupku izbori za novog rektora Zagrebačkog sveučilišta. "Iz toga razloga se i ovakva rasprava, na ovaj način na koji se ovdje potiče, može shvatiti i kao pokušaj utjecaja određenih političkih stranaka na taj proces, što mislim da nikako nije dobro", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo