OPET ZAISKRILO NA PITANJU OKO ODLASKA ČLANOVA STOŽERA NA MISU; Božinović: / ' Ja neću ići, ali ovdje nije mjesto za prozivanje...'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Davor Božinović tvrdi da neće ići na polnoćku: 'Uzmite primjer Europe, u svim državama su ugostiteljski objekti zatvoreni, a u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima,

21.12.2020.
13:28
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

I da današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite postavljeno je pitanje o odlasku na mise u crkvama na Badnjak i Božić. Naime, na pitanje ne bi li čelnici Stožera trebali poslušati vlastitu preporuku te ove godine ne otići na polnoćku i ostati doma, Davor Božinović je izjavio da on neće otići na polnoćku. "Ja vam mogu reći upravo tako. Neću ići", poručio je Božinović.

Upitan hoće li ostali članovi Stožera ići na misu, Božinović je odgovorio kako tu nije mjesto za prozivanje. "Mislim da nije ovo mjesto što će netko raditi privatno. Kao što vam je poznato svaka situacija se može epidemiološki urediti da se postavi okvir koji je najmanje rizičan, koji isključuje to da se neko okupljanje pretvori u širenje zaraze i siguran sam da ako svi budu primjenjivali mjere da tu ne bi trebalo biti problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PITANJE O CRKVI IZBACILO MARKOTIĆ IZ TAKTA: /

'Domarširala je do nas i stala mahati mobitelom...'; Na kraju intervenirao Božinović

Image
PITANJE O CRKVI IZBACILO MARKOTIĆ IZ TAKTA: /

'Domarširala je do nas i stala mahati mobitelom...'; Na kraju intervenirao Božinović

Unutarnji mir

Novinarka je konstatirala da za različite ljude "unutarnji mir", na temelju kojeg Stožer temelji svoje popuštanje mjera crkvama, znači različite stvari, rekao je da to nije isto. "Uzmite primjer Europe, u svim državama su ugostiteljski objekti zatvoreni, a u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima, samo se razlikuju preporuke. Naše mjere nisu ni strože ni blaže u odnosu na mjere u drugim zemljama. Ako vam nije dovoljno što mi govorimo, uzmite praksu koja postoji svugdje", kazao je Božinović.

"Za mise na Badnjak i Božić izrađene su posebne preporuke koje su objavljene i javno dostupne", odgovorio je Božinović potom na pitanje zašto članovi Stožera ne rade prema preporuci da se mise gledaju na televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslava pravoslavnog Božića

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović izjavio je danas da su predstavnici vlade s pravoslavnom crkvom dogovorili da će se, po potrebi, epidemiološki okvir za pravoslavni Božić definirati posebnom uputom u prvome tjednu siječnja.

"Što se tiče pravoslavnog Božića, paralelno s pripremom ove odluke stožera, predstavnici vlade kontaktirali su predstavnike pravoslavne crkve i dogovoreno je da će se, po potrebi, epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja, ovisno o razvoju epidemiološke situaciji i specifičnostima pravoslavne liturgije", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je kako je danas do 10 sati za propusnice upućeno 1120 poziva, 5600 mailova, a sveukupno je predano 10.848 zahtjeva. "Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP je izdalo posebne upute koje su prilično precizne za izdavanje propusnica. Ono što bi htio ponoviti, ovo nije odluka koja je donesena kako izdavati propusnice, nego odluka o zabrani kretanja, a koja je epidemiološki opravdana u razdoblju godine kada se očekuje puno putovanja i kontakata", naglasio je Božinović.

Dodao je kako postoji mogućnost da ravnateljstvo Civilne zaštite razmotri svaki slučaj zahtjeva za propusnicom od sektora koji nisu obuhvaćeni odlukom ili nisu u nadležnosti županijskih stožera. "Poanta je da se strpimo, ova odluka bi trebala trajati do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno, znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je da je ovo razdoblje godine kada trebamo smanjiti kontakte, putovanja, da to prihvatimo kao činjenicu", poručio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i da će se otok Pag, koji se nalazi u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji, epidemiološki tretirati kao jedna cjelina.

Zastupnici i ustavni suci

Na pitanje novinara jesu li saborski zastupnici i ustavni suci izuzeti iz odluke o propusnicama, iako nisu posebno navedeni u odluci, Božinović kaže da takva mogućnost postoji ukoliko bude potrebe za sjednicom radnih tijela ili samoga Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da takva mogućnost postoji, stožer ju ne može ni zabraniti jer se radi o najvišim instancama vlasti. Uvjeren sam da će saborski zastupnici koristiti tu mogućnost isključivo u svrhe onoga što je njihov posao vezan za rad u Saboru", kazao je Božinović.

Na pitanje je li podnijeta kaznena prijava protiv osnivača portala Index.hr Matije Babića zbog poziva na paljenje crkava, Božinović kaže kako je policija upoznata s objavom te da provodi poslove iz svoje nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u dogovoru s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, donio odluku o privremenoj obustavi putničkog zračnog prometa iz Velike Britanije na 48 sati zbog pojave novoga soja koronavirusa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo