Opet sramotna podjela na obiljezavanju tuzne godisnjice

U povodu 23.

2.5.2014.
20:53
VOYO logo

I ove godine, naime, obljetnicu ubojstva 12-orice vinkovackih policajaca su braniteljske udruge obiljezile odvojeno, pola sata kasnije.

Vijence kod spomenika su polozila i svijece zapalila izaslanstva obitelji ubijenih policajaca, zajednicko izaslanstvo predsjednika Republike, Sabora i Vlade u kojem su se nalazili predsjednik Savjeta za branitelje predsjednika Republike Vlado Maric, saborski zastupnik Damir Rimac te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, ravnateljstva policije Vukovarsko-srijemske zupanije, Grada Vukovara, Udruge 1. hrvatski redarstvenik te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno podjela U odavanju pocasti poginulim policajcima uz drzavna izaslanstva nisu sudjelovale brojne braniteljske udruge. One su, predvodene Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, formirale vlastitu kolonu, kojom su pola sata nakon sto je zavrsio drzavni protokol, dosle do spomen obiljezja u sredistu Borova, gdje je ostao i dio obitelji poginulih. U toj koloni se nalazio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kao i clanovi Stozera za obranu hrvatskog Vukovara te drugih braniteljskih udruga.

U Borovu su iz zasjede ubijeni i masakrirani hrvatski policajci Stipan Bosnjak iz Nustra (1956.), Antun Grbavac iz Nijemaca (1961.), Josip Culej iz Jarmine (1966.), Mladen Saric iz Novih Jankovaca (1965.), Zdenko Perica iz Nustra (1965.), Zoran Grasic iz Otoka (1969.), Ivica Vucic iz Vinkovaca (1961.), Luka Crnkovic iz Otoka (1970.), Marinko Petrusic iz Tovarnika (1966.), Janko Covic iz Ivankova (1965.), Zeljko Hrala iz Ivankova (1968.) i Mladen Catic iz Zupanje (1971.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su ubijenih u noci s 1. na 2. svibnja 1991. godine iz zasjede koju su im postavili pripadnici srpskih paravojnih postrojba u sredistu toga mjesta nedaleko od Vukovara.

Reakcije na podjele

Mjesto pijeteta poput ovoga sigurno nije mjesto za podjele, porucio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic komentirajuci odluku nekih braniteljskih udruga da se ne pridruze drzavnom protokolu odavanja pocasti dvanaestorici vinkovackih policajaca ubijenih u Borovu u noci s 1. na 2. svibnja 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je samo jasno da postoji protokol organizatora, a to je MUP koji je sve pozvao. Ne mozemo podrzati da jedno ovakvo mjesto, kao sto je ovo, na kojem je ubijeno, a potom izmasakrirano 12 hrvatskih policajaca bude mjestom podjele i razdora", izjavio je Ostojic novinarima.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje zasto jos nitko nije odgovarao za ubojstvo 12-orice policajaca, Ostojic je kazao kako su u krivu oni koji misle i tvrde da policija kroz sve prosle godine bez obzira tko je bio ravnatelj, nije cinila sve da krivci odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drzavno odvjetnistvo je rijesilo puno toga. Ovaj slucaj nije rijesen, ali ratni zlocini ne zastarjevaju i kad-tad ce netko za ovo morati odgovarati", rekao je Ostojic.

Znaju zasto to cine

Ministar branitelja Predrag Matic izjavio je kako nije fer prebrojavati hrvatske branitelje i tko je gdje, a oni koji to cine, rekao je, znaju zasto cine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predizborna kampanja je ocito u punom jeku, a ovih 12 hrabrih hrvatskih mladica koji su zivote dali za Hrvatsku nisu zasluzili da se s njima netko tako igra", rekao je Matic u izjavi novinarima.

Na pitanje hoce li sacekati kolonu branitelja, Matic je kazao kako ne namjerava "na istom dogadaju u jednom danu biti devet puta", ali kako ne oduzima pravo nikome da iskaze postovanje prema zrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odavanju pocasti drzavnog i drugih izaslanstava, nazocni su bili i saborski zastupnici HDZ-a Vladimir Seks i Tomislav Ivic, koji su se pridruzili i odavanju pocasti braniteljske skupine predvodene Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, a to su ucinili i i clanovi obitelji ubijenih policajaca.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo