OPET PROBLEMI U SABORU, SJEDNICA POČELA BURNO: / Vidović-Krišto se prvo zakačila s Jandrokovićem, a onda je izletjela van zbog - maske

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Karolina Vidović-Krišto zaradila je dvije opomene od Gordana Jandorkovića, a na kraju ju je i udaljio sa sjednice Sabora jer nije htjela staviti masku na ispravan način

23.9.2020.
10:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sjednica Sabora započela je danas raspravom, pri čemu je zastupnica Domovinskog pokreta, Karolina Vidović-Krišto, dobila dvije opomene jer se javila za povredu Poslovnika prije nego je sjednica uopće počela. Predsjednik Sabora Gordan Jadroković je ocijenio da se nije radilo o povredi.

Naime, Vidović-Krišto se žalila što Vlada ne odgovara na pisana pitanja zastupnika. "Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru, a vi ste u petak izjavili da ste nemoćni ako Vlada ne odgovori na zastupnička pitanja", rekla je Vidović-Krišto Jandrokoviću koji joj je dao prvu opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Vidović-Krišto nastavila, Jandroković joj je isključio mikrofon. "Ovo nije povreda Poslovnika, proučite Poslovnik, sjednite. Dobili ste drugu opomenu, ako dobijete treću, uzet ću vam riječ. Ja nisam rekao da sam nemoćan pred Vladom nego da postoje određeni akti i ja sukladno tome djelujem, ali ne postoji instrument da natjeram Vladu da odgovori na zastupnička pitanja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilno nosila masku

Krišto je iz klupe nastavila raspravljati s maskom na licu koju nije stavila preko usta i nosa, nego samo preko brade, a Jandroković ju je na kraju udaljio sa sjednice jer je nosila masku na neispravan način.

"Stavite masku ili ću vas morati isključiti iz rasprave", poručio je Jandroković zastupnici nakon njezina izlaganja. Potom je odredio stanku i udaljio Vidović Krišto iz sabornice do kraja dana, budući da je odbila staviti zaštitnu masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirala nošenje maski kod djece

Iznoseći stajalište svoga Kluba zastupnika ona je, pokazujući 1033 pisma roditelja iz inicijative "Roditelji 0-24" koji traže ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine s, kako je rekla, upitnim i prekomjernim te nepotrebnim prisilama prema djeci i uskraćivanjem njihove slobode.

"Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto, pozivajući se na znanstvena istraživanja za koja tvrdi da pokazuju kako nošenje maski ne pridonosi smanjenju zaraze koronavirusom, a mogu izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod djece. "Poruka roditelja glasi - ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirala je i, kako tvrdi, prekomjernu upotrebu dezinfincijensa te nepotrebna testiranja na koronavirus ljudi koji nemaju simptome, za što je Hrvatska, navodi, bespotrebno "bacila" 200 milijuna kuna.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta zatražio je nakon toga stanku od pola sata s obrazloženjem da je riječ o osjetljivom pitanju. Ipak, Jandroković to nije dopustio. "Stanke se traže po određenoj točki dnevnog reda, ovo što vi tražite nema veze s točkama. Imate pet minuta za iznošenje slobodnog stajališta, a ne ovako. Sve vam dajem, ali u okviru instrumenata koje imate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo