Operirali djecu bez dozvole, dječak potpisao pristanak

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje utvrdio je da je Opća bolnica u Zaboku lani ilegalno operirala čak 43 djece, i to na nepostojećem odjelu dječje kirurgije.

19.3.2012.
12:32
VOYO logo

Slučaj je otkriven jer je bolnica u Zaboku ispostavila račune za operacijske zahvate djece iako nema registriranu djelatnost dječje kirurgije. U bolnici postoji samo kirurška ambulanta u kojoj radi dječji kirurg prof. S. Ba. osam sati dnevno, a koji bi svu djecu koja trebaju operativni zahvat trebao uputiti u neku drugu bolnicu. No, lani u ožujku ravnatelj zabočke bolnice Slavko Belina 'osnovao' je dječju kirurgiju, a operativne zahvate je izvodio prof. S. Ba., inače umirovljenik KBC-a Zagreb, piše Večernji list. U operacijama je asistirao dr. D. P., koji, utvrdila je inspekcija HZZO-a, nikad nije stekao zvanje asistenta iz područja kirurgije.

Komplikacije nakon operacije 14-mjesečne bebe

Nadalje, djeca su nakon operativnih zahvata bila smještena na odjel pedijatrije, a brigu je o njima nakon odlaska prof. S. Ba., piše Večernjak, vodio liječnik opće prakse!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO u svom inspekcijskom nalazu navodi da liječnička komora još odlučuje o slučaju 14-mjesečne bebe kojoj tijekom krvarenja nakon operacije nije pružena pravodobna kirurška pomoć, da je troje mališana operirano iako su se anesteziolozi tome protivili, te da je na jednom od pristanaka za operaciju, kako stoji, pronađen i rukopis sedmogodišnjeg dječaka.

'Pa kakve veze to ima?!'

Prof. S. Ba. za list je kazao kako je operirao djecu po ugovoru potpisanom s ravnateljem Belinom, te ustvrdio da u bolnici nisu registrirane ni mnoge druge djelatnosti poput otorine i ortopedije. Na pitanje o tome je li mu u operacijama asistirao liječnik bez stručnog zvanja za dječju kirurgiju, profesor je kazao: "Pa ja sam operirao, a ne on. Pa kakve veze to ima?! Taj liječnik mi je samo pomagao u operacijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Rajko Ostojić nije bio upoznat s izvješćem HZZO-a, kao ni novi ravnatelj Zavoda Siniša Varga, koji su najavili da će slučaj detaljno istražiti. Ravnatelj zabočke bolnice Stanko Belina nije odgovorio na pozive novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo