RAJ ZA MLADE, A NIJE NJEMAČKA / Ova hrvatska općina nudi cijele parcele za obiteljske kuće po cijeni jedne kune: Ali to nije sve...

Image
Foto: Nova TV/Screenshot

Iako je popis stanovništva pokazao da Hrvatska gubi mlade ljude, ima i pozitivnih primjera. Radi se o općinama u Istri gdje mlade obitelji dobivaju parcelu po kunu za gradnju kuće

5.2.2022.
16:20
Nova TV/Screenshot
VOYO logo

Popis stanovništva razotkrio je tužnu sliku Hrvatske, onu iz koje svi odlaze, a rijetko tko se vraća. No da ta slika nije slika cijele zemlje dokaz je i primjer iz opine Bale. Ondje su se vrlo brzo prodale sve parcele koje je općina nudila, a razlog je cijena jer su se nudile za- kunu, piše Dnevnik.hr.

"Javilo nam se nekih trinaest mladih obitelji, ali spremamo novu zonu, tako da ćemo uskoro opet imati na raspolaganju i uskoro opet idemo s natječajem", najavio je načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio te dodaje kako je većina onih koji su se javili su iz Bala, ali 30 posto ih je stiglo izvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Bala prisjetio se kako su prije deset godina počeli s paketom mjera za demografsku obnovu, pa tako primjerice obitelji dobivaju deset tisuća kuna za svaku novorođenu bebu, jaslice i vrtić za svu djecu su besplatni, od ove godine besplatna je i marenda za osnovnoškolce, kao i radne bilježnice te produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinanciraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno tisuću kuna.

Parcele za mlade obitelji

U sklopu Projekta prava gradnje za mlade obitelji dodjeljuju se općinske parcele za gradnju obiteljskih kuća. Prošle godine izgrađene su jaslice, a prošireni su kapaciteti vrtića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja grada broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću.

"To su sigurno mjere koje doprinose da ljudi ostaju u mjestu i da se dosele novi i vjerujem da je to projekt koji se može kopirati na nivou cijele države - normalno, ako ima novaca za to", rekao je Pastrovicchio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Srećec sa ženom i dvoje djece preselio je iz Rovinja u Bale, kako bi riješio stambeno pitanje. Pojašnjava kako im je tu puno jednostavnije i jeftinije raditi kuću nego u Rovinju. Tamo su imali svoj stan koji su prodali i napravili obiteljsku kuću.

Image
IZGUBILI SMO 10 POSTO STANOVNIKA /

Hrvatska se vratila u 1948., demograf poslao poruku političarima: 'Nemojte davati novčane potpore, bolje je...'

Image
IZGUBILI SMO 10 POSTO STANOVNIKA /

Hrvatska se vratila u 1948., demograf poslao poruku političarima: 'Nemojte davati novčane potpore, bolje je...'

Dva modela gradnje

U mladom kvartu u Balama već je dvadesetak obiteljskih kuća, a nekoliko ih je trenutačno i u izgradnji. Svi se slažu u jednom, sami bi puno teže došli do obiteljskog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Špiranac žali se na današnje cijene nekretnina, terena, uz more. Bale su, kako naglašava, lijep primjer, mlade obitelji su ostale, a on, brat, prijatelji, kumovi, svi tu žive kao jedna obitelj.

Tridesetak parcela u Žminju ponudit će se mladim obiteljima. Po dva modela. Željko Plavčić, načelnik općine Žminj pojašnjava kako će jedan model biti pravo ostvarivanja, odnosno prava gradnje, na maksimalno 50 godina, dok je drugi model kupnja za jednu trećinu tržišne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko parcela bit će rezervirano za deficitarna zanimanja. Plavčić najavljuje da će se to odnositi i na one koji nisu s područja općine.

Morena iz Žminja kaže kako je to super ideja, pošto je mladima teško priuštiti si parcelu. A to će možda, kažu, neke i vratiti kući. Silvana govori kako je njezin sin u Zagrebu i rado bi da se vrati. Ideju pozdravlja, jer bi kako ističe - svi bili zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Majstorić iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska dodaje kako je primjer teško preslikati na primjerice Baniju ili Slavoniju, odnosno na nacionalnu razinu, ali svakako treba pratiti takve primjere te pokušati barem dio preslikati i u druge sredine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo