OPĆA OPASNOST U KARLOVCU: / Kupa premašila 8 metara, noćas će biti najteže

Image
Foto: PIXSELL, Kristina Stedul Fabac
15.10.2015.
20:21
PIXSELL, Kristina Stedul Fabac
VOYO logo

Građanima cijeli dan pomaže stotinjak profesionalaca i dvjestotinjak organiziranih građana te zasad nije potrebno da se građani, nakon zvuka sirena, odazivaju za pružanje pomoći.

Poplavljena mnoga dvorišta i podrumi

Vodostaj Korane u 19 sati bio je 764 centimetara. Poplavljena su mnoga dvorišta, podrumi i prometnice, a probleme stvara i bujična voda koja u brdskim dijelovima grada čini štetu na komunalnim objektima i kućama te vatrogasci i razne službe pomažu građanima, rečeno je u četvrtak navečer u Gradskom stožeru za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao predsjednik tog stožera, gradonačelnik Damir Jelić, u Karlovcu tristotinjak osoba organizirano provodi mnogobrojne aktivnosti na ublažavanju teškog stanja, a jedna od posebnih aktivnosti je namjerno potapanje gradilišta na kojem je djelomično izgrađen KAquarium da se ne bi zbog pritiska vode građevina urušila.

Image
KARLOVČANI SU SPREMNI: /

Vodostaji Kupe i Korane rastu 17 centimetara po satu

Image
KARLOVČANI SU SPREMNI: /

Vodostaji Kupe i Korane rastu 17 centimetara po satu

Popunjena samo trećina kanala Kupa-Kupa

Tlakovi uzgona su jaki i u suradnji s izvođačem radova AB gradnjom dogovoreno je "potapanje". Da je građevina završena, to ne bi bilo potrebno jer se ona gradi na koti kojoj maksimalni vodostaj od 884 centimetra (koliki je bio prošle godine) ne bi mogao naštetiti, rekao je Jelić. Dodao je da se i na preostalih 15-ak gradskih lokacija gdje ima problema stanje drži pod nadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je postavio pitanje zašto je popunjena samo trećina kanala Kupa-Kupa, koji bi trebao rasteretiti grad od visokih voda.

Nema ustave, kriv je sustav

"Da je popunjen 80 posto, sada bi vodostaj u gradu bio pola metra niži, ali u uzvodnim Brodarcima nema ustave koja bi vodu usmjeravala u kanal Kupa-Kupa. Gdje je ustava? Da je izgrađena, ne bih ja sada ovdje glumio cirkusanta. Uz tu ustavu još je osam nerealiziranih velikih projekata. Ovdje se vidi kako ne funkcionira jedan ustroj i reći ću, da ne ispadne politikantstvo, da sustav nije funkcionirao ni pod bivšim vladama", istaknuo je Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako su samo prošle godine građani Karlovca imali sto milijuna kuna štete te kako je sramota da su od države za odštetu dobili jedva milijun kuna pa je grad s dobrovoljnim prilozima dodao dva milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo