UKLANJANJE METASTAZA / Oparu liječe Gama-nožem: uređaj imaju samo na Rebru, a zahvat njime je bezbolan

Image
Foto: Facebook

Gama-nož je uređaj nalik na za CT ili MR. Postupak je bezbolan, ali nelagodan, a njegov rezultat može biti vidljiv tek nakon nekog vremena

27.1.2018.
20:22
Facebook
VOYO logo

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kojemu je prošloga vikenda pozlilo te mu je u KBC-u Split dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu, u četvrtak je prevezen u KBC Rebro u Zagrebu gdje je podvrgnut zahvatu gama-nožem, piše Večernji list.

Uređaj je to dostupan samo na Rebru, a njime će se pokušati ukloniti metastaze na mozgu. Gama-nož je uređaj nalik na za CT ili MR. Postupak je bezbolan, ali nelagodan, a njegov rezultat može biti vidljiv tek nakon nekog vremena, ponekad i nakon nekoliko mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pacijentu se na glavu pričvrsti jedan stereotaktički okvir i prvo se snimi CT ili MR, a taj okvir zapravo pruža priliku da se svaka točka u mozgu odredi u milimetar u koordinatnom sustavu. Potom se tim okvirom nakon označavanja ide na gama-nož, s kojim rade neurokirurg i fizičar. 

U cijelosti se u 3D prikaže oblik tumora, može se zračiti jedan ili više, a računa se maksimalna doza koja će ozračiti tumor, a da pritom ne zrači okolne strukture koje se ne smiju zračiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama procedura zračenja ne boli, ali pričvršćivanje okvira na glavu radi se u lokalnoj anesteziji", opisao je za Večernji list postupak cijenjeni neurokirurg prof. dr. sc. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestara milosrdnica. 

Gama-nož postupak se obavlja samo jednom, a kako objašnjava profesor Rotim, smisao nije da tumori nestanu u potpunosti nego da se zračenjem zaustavi njihov rast. Ovakvo zračenje koristi se kad je riječ o tumorima koji nisu veći od tri centimetra, a uobičajeno je da se pacijenta otpusti odmah drugi dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Opare je melanom metastazirao na mozak, a stručnjaci ističu da je pitanje je li otkriveno gdje je melanom nastao jer se izuzev na koži javlja i na sluznicama. Ravnatelj KBC-a split Ivo Jurić nije jučer htio reći ništa o planu Oparina liječenja, a na Rebru se pozivaju na zakonsku zaštitu pacijenata, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo