Bez zračenja /

Onkološki pacijenti ne mogu do terapije: 'Imamo stara vozila i nismo bili u stanju izvršiti uslugu'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Shutterstock

U Zadru trenutno ima 40 vozila, a od njih je samo 26 u dobrom stanju i funkcionalno

5.5.2019.
16:15
Ivica Galovic/PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

Zadarski onkološki pacijenti nekoliko dana nisu imali prijevoz u Klinički bolnički centar Split na zračenje. Njih nekoliko desetaka ostalo je neugodno iznenađeno s obavijesti Odjela saniteta županijskog Zavoda za hitnu medicinu da ih ovih dana neće moći prevesti do Kliničkog bolničkog centra Split gdje trebaju primiti terapiju, piše 24sata.

Ravnatelj Zavoda dr. Predrag Orlović kaže da se radi o kvaru na vozilima zbog kojeg pacijenti nisu mogli biti prevezeni u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna gospođa je odmah digla paniku. Radi se o tome da imamo stara vozila koja se često kvare i uslugu nismo bili u stanju izvršiti", kazao je Orlović i dodao da cijeli sistem ne funkcionira kako bi trebao.

Grešku rade liječnici obiteljske medicine

"Grešku u startu rade liječnici obiteljske medicine koji pacijentima daju nalog za sanitetski prijevoz koji mi onda moramo ispuniti i odvesti ih bez obzira na stanje u kojem se nalaze. Nisu svi u istom stanju, neki mogu hodati, što znači da se sami mogu odvesti, a imaju pravo i da netko ide s njima, odnosno pratnja. I dobit će naknadu, bilo za javni prijevoz, bilo automobil", rekao je Orlović za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na internetskim stranicama HZZO-a piše da pravo na sanitetski prijevoz zbog korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je: nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje.

"Nisu svi u terminalnoj fazi i neki od njih su pokretni, liječnik njihovo stanje treba pratiti i prema njemu izdavati nalog. Većina njih se sama može snaći za prijevoz ili za to zamoliti susjeda ili supružnika. No, nije na nama da sudimo, nego da uslugu izdržimo", smatra Orlović. 

Od 40 vozila, funkcionalno njih 26

24 sata doznaju da u Zadru ima 40 vozila, a od njih je samo 26 u dobrom stanju i funkcionalno.

"Naš vozni park je star i vozila se stalno kvare. Ovisi o danu, moramo odrediti prioritete i normalno je da hitne pacijente i njihov transfer nećemo odgađati, a zračenje se u dogovoru može pomaknuti na neki drugi dan", poručio je Orlović za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kako ostvariti pravo na sanitetski prijevoz pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo