Najbolji od najboljih / Oni su Ida, Iris i Marijan - najbolji hrvatski maturanti. Otkrili su nam tajnu uspjeha i planove za budućnost

Najbolji maturanti generacije su buduće studentice matematike i student molekularne biologije

29.7.2020.
22:00
VOYO logo

Nakon školske godine u kojoj su više bili kod kuće nego u učionici i nikad najneizvjesnije državne mature pod epidemiološkim mjerama, maturanti su postali studenti.

Najboljima među njima danas su dodijeljena priznanja i nagrade, a one od čak pet tisuća dolara i pet tisuća eura dobili su najbolji od najboljih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji maturanti generacije su Iris, Ida i Marijan, buduće studentice matematike i student molekularne biologije.

Testovi na maturi iz fizike i matematike koje je riješio za100 posto te presudni najbolji rezultat na ispitu iz hrvatskog jezika uvjetovali su tome da i Nagrada Soljačić u vrijednosti od 5000 američkih dolara pripadne sad već bivšem učeniku zagrebačkog Mioca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najbolji maturanti /

Oni su bili najbolji na državnoj maturi: 'Taj ispit određuje cijelu budućnost'

Image
najbolji maturanti /

Oni su bili najbolji na državnoj maturi: 'Taj ispit određuje cijelu budućnost'

"Mnogi su mi rekli da što ću ja sad na molekularnoj biologiji kada sam prvi iz fizike i matematike, ali to je moja ljubav, ovo se dogodilo. Volio bih raditi na istraživanjima koji će kasnije dovesti do nekih novih lijekova, istraživati viruse i bakterije. Sve me zanima", kazao je dobitnik Nagrade Soljačić Marijan Višić.

Nakon prve stepenice na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu planira diplomirati u inozemstvu. U Hrvatsku bi se volio vratiti, ali smatra da ga puno više prilika čeka vani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna pogreška i 98 posto na testu iz informatike te svi točno riješeni zadaci iz matematike. Nagradu Sakač i 5000 eura podijelile su Iris iz Zaboka i Ida iz Varaždina. Uz nagradu, dijele i veliku ljubav prema matematici.

"Nisam očekivala da ću dobiti nagradu. Velika je konkurencija i puno je dobrih maturanata. Ovo mi je stvarno veliko priznanje za rad tijekom cijelog školovanja", izjavila je dobitnica Nagrade Sakač Iris Trgovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iris će matematiku studirati u Zagrebu, a Ida želi na Cambridge.

"Čekam rezultate ispita u kolovozu i onda ću znati hoću li se upisati na Cambridge ili na PMF u Zagrebu. Nisam uopće razmišljala o nagradi. Pripremala sam se jer sam htjela dobiti pet na maturi. Kad sam vidjela rezultate i da sam prva u državi ponadala sam se joj to bi možda mogla biti ona nagrada", rekla je dobitnica Nagrade Sakač Ida Kolmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac će potrošiti na putovanja i troškove studija. Ponosni i zadovoljni, ovi mladi ljudi imaju velike planove i za svoj stopostotni uspjeh u budućnosti dat će sve od sebe.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo