a model? / Oko prekrajanja izbornih jedinica oporba ujedinjena, vladajući šute: 'Krajnji je čas...'

Nakon zajedničkog sastanka, oporba je Saboru uputila zahtjev za raspravu o nejednakom pravu glasa. Uz to, Vladi su dali rok za izmjene izbornog zakona

2.11.2022.
20:00
VOYO logo

Prekrojiti izborne jedinice prije izbora - jasna je poruka Ustavnog suda. Koju svi redom vladajući ignoriraju od 2010. Da su promjene nužne, slaže se i oporba. No dogovoriti jedinstveni model - puno je teže pitanje.

"Nama se čini da je najpošteniji model taj da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica", kazao je Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bježimo od činjenice da možda treba smanjiti broj zastupnika", rekla je Ivana Posavec Krivec.

Image
izborna pravila /

Jedna županija, jedna izborna jedinica? HDZ o svemu još šuti

Image
izborna pravila /

Jedna županija, jedna izborna jedinica? HDZ o svemu još šuti

"Najpoštenije je da se držimo odluka Ustavnog suda, da svaki glas jednako vrijedi, a da s druge strane, neće biti zakinuti demografsko opustošeni krajevi Hrvatske", kazao je Marijan Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je predlagao 6 izbornih jedinica - no neće na tome inzistirati.

"Pravo glasa na čitavom teritoriju Republike Hrvatske mora vrijediti isto. I onaj koji glasa u Osijeku, i u Splitu i Zagrebu i bilo gdje drugdje - moraju imati isto prava glasa", kazao je Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu se još usuglasili oko modela, ali kada je o krivcu za depopulaciju Slavonije riječ - tu oporba puše u isti rog.

"Ne možemo zbog politika koje su se vodile prema Slavoniji zadnjih dvadeset godina, a to je politika HDZ-a gdje su potjerali ljude u Irsku i Njemačku - sada kažnjavati te ljudi da im glas vrijedi manje", kazao je Stipo Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se je li to Slavonija ili Istra. Ako negdje ima manje stanovnika, proporcionalno se bira manje zastupnika. Ako ima više biraju više, a zašto je Slavonija došla do toga to je političko pitanje", rekla je Sandra Benčić.

O ovoj temi HDZ-ovci danas nisu htjeli, no premijer je svoj stav rekao prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje: "Je li se razgovaralo o smanjenju broja zastupnika u Slavoniji?", premijer Andrej Plenković rekao je jasno: "Ne, nigdje se nije o tome razgovaralo. Ne, ne. Nismo."

No, želi li urediti pravila da na idućim izborima, HDZ će morati posegnuti za jednim od 5 mogućih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekrajanje izbornih jedinica, čime se pozabavio demograf Nenad Pokos, jedno je od njih. Prema njegovom bi prijedlogu svaka jedinica imala približan broj birača - Zagreb bi bio podijeljen, Slavonija se proširila.

"10. izborna jedinica bi bila gotovo podjednaka, 9. bi se značajno smanjila jer dalmatinske županije imaju manju depopulaciju nego slavonske ili Sisačko-moslavačka… Prekrojen je i Zagreb, uklonjene su neke nelogičnosti…", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi bilo dobro mijenjati to u zadnjoj godini mandata… Sada je dakle krajnji čas da se to finalizira", kazao je izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu Vedran Đulabić.

Alat pritiska je u rukama Ustavnog suda. On može, primjerice ukinuti, postojeći Zakon o izbornim jedinicama ili službeno u izvješću zatražili da Sabor izmjeni Zakon prije izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s druge strane ostaje činjenica je da taj isti sud praktički šutke do sada prelazio preko ignoriranja nekih svojih uputa - od izbornih jedinica do zakona o pobačaju.

Ipak ovog su nam puta potvrdili, ukoliko bude potrebe, da su odlučili konačno i djelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo