OKO OVČARE JE SVE PROKOPANO I PRETRAŽENO: /

'Nismo pronašli ništa, grobišta su vjerojatno premještena'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stjepan Sučić rekao je da su pretražili sve lokacije mogućih grobnica, međutim nije pronađeno ništa

18.11.2018.
21:23
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Pomoćnik ministra branitelja za nestale Stjepan Sučić gostovao je u RTL-u Danas, informiravši javnost o tome kako protječu istraživanja lokacija potencijalnih grobnica. Rekao je da su pretražili sve što je upućivalo na postojanje grobnica, nije pronađeno ništa. Vjeruje da su grobnice premještene.

Povodom današnje Kolone sjećanja u Vukovaru, Sučić je rekao kako je došlo do "erupcije emocija". U miru i tišinu, prisjetili su se svih žrtava iz 1991. godine, kako vukovarskih tako i svih onih iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: KOLONA SJEĆANJA STIGLA NA MEMORIJALNO GROBLJE: /

Državni vrh položio vijence i zapalio svijeće za žrtve Vukovara

Image
UŽIVO: KOLONA SJEĆANJA STIGLA NA MEMORIJALNO GROBLJE: /

Državni vrh položio vijence i zapalio svijeće za žrtve Vukovara

Istražili su sve što je zatečeno, imaju jedno novo saznanje

Na pitanje možemo li uskoro očekivati iskapanja na 15 mogućih lokacija, prikrivenih grobnica, pomoćnik ministra branitelja za nestale rekao je da je u njihovom mandatu istraženo sve što je zatečeno. Imaju samo jedno novo saznanje koje ispituju.

"Uprava za zatočene i nestale kao provedbeno tijelo Vladinog Povjerenstva za nestale sustavno predano i odgovorno postupa prema tome humanitarnom pitanju. Vi kažete da imamo 14 saznanja za eventualna grobišta. U našem smo mandatu prekopali i istražili sve što je bilo zatečeno u Upravi i sve što su Vladina tijela u međuvremenu dostavila kao informaciju za eventualna grobišta. Trenutno imamo još samo jedno saznanje koje se utočnjava i da se nisu dogodili ovi dani obilježavanja žrtve Vukovara, vjerojatno bismo radili na utočnjavanju, odnosno na probnom iskapanju za tu lokaciju", pojasnio je Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ništa pronašli

Na ovčari su prekopali, prema njegovim riječima, sve što je moglo ukazivati na grobnice. Međutim nisu ništa pronašli.

"Na temelju javnog pogovora prošle smo godine gotovo četiri mjeseca proveli sa svim resursima u aktivnostima na Ovčari. Sve što je eventualno ukazivalo da bi se moglo raditi o grobištima smo pretražili s inovativnim metodama pretraživanja. Pretražili smo gotovo 40.000 kvadratnih metara, prekopali smo cijelu šumu Vorginac, gotovo 70.000 kvadratnih metara, međutim ništa", rekao je.

Grobišta su premještena

Sučić je potvrdio su grobišta najvjerojatnije premještena.

"Vjerojatno. Sustavno je Jugoslavija i prije mirne reintegracije, ali i prije osloboditeljskih operacija koje su se provodile, radila na premiještanju grobišta. Očekujemo u ovom prijelaznom razdoblju, kada Srbija pokušava ući u EU, da ćemo kroz poglavlje 23. uspjeti i napraviti pritisak na Srbiju da se dostave sva saznanja kojima oni raspolažu", rekao je Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će prije svega tražiti na pretraživanju vojne i obavještajne arhive: "Informacije su preko, ljudi koji su radili na premiještanju grobišta su i dalje u Srbiji i Srbija ako želi može i, svakako će na kraju, morati to i dostaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo