donosimo detalje /

Oko 850 tisuća umirovljenika dobit će COVID dodatak, no pomoć države neće dobiti svi: 'Dok ne vidim na računu, ne vjerujem'

Vijest je obradovala brojne umirovljenike koji u Hrvatskoj jedva spajaju kraj s krajem, a mnogi i žive ispod službene granice siromaštva

12.4.2021.
20:00
VOYO logo

Sada je i službeno – oko 850 tisuća hrvatskih umirovljenika dobit će COVID dodatak. Kako je RTL jučer i objavio - najveći iznos jednokratne pomoći iznosit će 1200 kuna za one s najnižim primanjima.

Vijest je obradovala brojne umirovljenike koji u Hrvatskoj jedva spajaju kraj s krajem, a mnogi i žive ispod službene granice siromaštva budući da je prosječna mirovina 2.880 kuna. Ipak, pomoć države neće dobiti svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo cijelu jednu dodatnu mirovinu dobit će oni najugroženiji čija primanja ne prelaze 1500 kuna, a takvih je u zemlji 120 tisuća. Njima dolazi najveća jednokratna pomoć od države – 1200 kuna..

Image
Jednokratna pomoć /

VIDEO Plenković nakon sastanka s umirovljenicima otkrio koliko će iznositi Covid dodatak

Image
Jednokratna pomoć /

VIDEO Plenković nakon sastanka s umirovljenicima otkrio koliko će iznositi Covid dodatak

''Ako mi žena sazna koliki mi je taj dodatak – ništa od njega, uzet će i karticu i sve. Pin mi i ovako ne da'', kazao je Safet Čučuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Država koliko ima para, toliko da. 1200 kuna – to je novac, a ne bi bilo puno i da je i više'', rekao je Emil Slišković.

''Dobro, ja spadam u 900 – ali dok ne vidim na računu – ne vjerujem! Dobro će mi doći da pokrijem minus'', kazala je Višnja Klarić.

Pregovori Sindikata i Vlade trajali su godinu dana. Dodatak dolazi za oko 850 tisuća umirovljenika čija mirovina ne prelazi 4000 kuna.

''Imamo i upite – zašto nije svim umirovljenicima, zašto ovo, zašto ono? Uvijek postoji još nešto… i još nešto'', rekla je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno, bilo bi divno kada bi mirovine porasle za toliko'', kazala je Jasna A. Petrović, zamjenica predsjednika Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Umirovljenici su podijeljeni u četiri razreda. Oni s najnižim primanjima dobit će najviše. Svi s mirovinama od 1500 do dvije tisuće dobit će 900 kuna. Oni s mirovinama do 3000 – po 600 kuna, a oni s primanjima do 4000 tisuće – 400 kuna! Dodatak neće biti oporeziv niti predmet ovrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je operativno tijelo koje će isplatiti dodatak i očekujemo da tu neće biti nikakvih tehničkih poteškoća'', rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

''Mi vama dajemo – tko je on da on daje. On samo raspoređiva ono što drugi zarade'', rekao je Fikret Bašić.

''Pa bolje išta nego ništa, neka dobiju ovi koji imaju male mirovine kad ne znaju na neki drugi način, ali meni se sve čini da je to predizborna kampanja'', kazala je Desanka Cecilija Lovinčić.

Nema to veze s izborima, uvjerava premijer.

''Smatramo da je hrvatska Vlada po toj logici onda kupovala naklonost 680 000 radnika zadnjih godinu dana jer su dobivali mjesečno 4000 kuna'', kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Normalno je da vladajući biraju tajming kada im najviše odgovara'', rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević.

Pa će tako novac na račune najstarijih sugrađana sjesti dva tjedna uoči svibanjskih lokalnih izbora, što će državu stajati oko 600 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo