Kažu sve je legalno /

Oglasio se vlasnik tigra: 'Spasili smo ga od smrti.' Nejasno ima li tigar veze s Križevcima i koliko je putovao Jadranom

Image
Foto: Screenshot/Facebook

Zanimljiva su i svjedočenja putnika s trajekta kojim se prevozila životinja koja zbog toga nije bila previše sretna

13.7.2021.
22:00
Screenshot/Facebook
VOYO logo

Nakon što se na  Facebook stranici Prometne zgode i nezgode pojavila fotografija tigra  u kamionu pokrivenom ceradom snimljena na trajektu Jadrolinije za Hvar, odlučili smo kontaktirati PU splitsko-dalmatinsku koja je rekla da nije nadležna za slučaj.

Odgovore smo dobili i od Ministarstva poljoprivrede, a reagirali su i Prijatelji životinja kratko rekavši kako je ovakav način transporta nedopustiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijelom slučaju oglasio se na svom facebook profilu i vlasnik tigra, inače i vlasnik hvarskog restorana "Gariful" Ivan Gospodnetić

"Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoološkom vrtu je otišao s otoka, te je nastavio svoj život u službenom resortu za divlje životinje u kojem će imati još kvalitetniju skrb i uvjete za zivot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tigar Simba bio je zbrinut kao mali na Hvaru gdje smo preuzeli brigu o njemu kako bi ga spasili od loših životnih uvjeta i sigurne smrti. Njegovo spašavanje i zbrinjavanje iziskivalo je skupu i veliku administraciju. Usto, osiguravanje adekvatnog smještaja zahtijevalo je postivanje strogih uvjeta koje smo zadovoljili i dobili sve potrebne dozvole.

Image
Još to nije gotovo /

Ovo je snimka tigra. Aktivisti za prava životinja su šokirani, ministarstvo navodi niz uvjeta za takav prijevoz

Image
Još to nije gotovo /

Ovo je snimka tigra. Aktivisti za prava životinja su šokirani, ministarstvo navodi niz uvjeta za takav prijevoz

Kad smo ga zbrinuli tigar je bio mali i znali smo da će njegov boravak na otoku biti privremen, koliko je potrebno da životinja stasa i stane na noge. Sada Simba treba dodatnu pažnju i uvjete koje bi mu ovdje teško mogli osigurati. To je dio procesa zbrinjavanja životinje koja je, u trenutku kad smo je preuzeli bila u teškom stanju. Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima", napisao je Ivan Gospodnetić, vlasnik restorana Gariful.

Slobodna Dalmacija, međutim, donosi priču iz druge perspektive i poziva se na putnike na trajektu koji su govorili  da se miris divlje životinje mogao osjetiti odmah čim su krenuli prema Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su prišli kombiju, kažu, vidjeli su da se od njega nije odvajao čovjek koji je kazao da je iz Križevaca. Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod Garifula (Ivan Gospodnetić, vlasnik zoološkog vrta), davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Objašnjavao je i da taj tigar ima 250 kilograma i da dnevno pojede 15 kilograma mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragom ove vijesti novinari Slobodne Dalmacije došli su do neslužbene informacije da je tigar već odavno stigao na svoje odredište, ma gdje god to bilo, jer je fotografija koja je objavljena na grupi Prometne zgode i nezgode stara tri dana. Trajekt je isplovio prema Splitu 11. srpnja u večernjim satima.

Je li se, dakle, tigar naputovao preko Jadrana?

Trag je Slobodnu, piše dalje, doveo sve do Križevaca, do privatne nastambe za divlje životinje koju vodi uzgajivač Zlatko Budin. Čovjek je poznat po velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe, a sve legalno, "s papirima", uz blagoslov hrvatskih zakona.

Tamo ima nekoliko tigrova koje mogu vidjeti i posjetitelji, a proteklih dana preko Facebooka tražio je donatore mesa za svoje ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolegama iz Slobodne gospodin iz Križevaca je prekinuo liniju kad su mu rekli zašto ga zovu, pa tako nisu doznali ima li "morski tigar" veze s Križevcima.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo