OGLASIO SE PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA: / 'Zatražili smo očitovanje Vlade o Stožeru. Tek ćemo odlučiti hoće li se postupak pokrenuti'

Image

Inicijativu su pokrenuli početkom lipnja, kada je tjedno bilo manje od pet slučajeva novooboljelih od Covida-19.

29.6.2020.
9:19
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je opovrgnuo medijske napise da je Ustavni sud po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odluka koje je tijekom koronakrize donio Stožer civilne zaštite.

"Ustavni sud nije pokrenuo po službenoj dužnosti ni jedan postupak ocjene suglasnosti s Ustavom odluka Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je jedino da smo zatražili određene podatke i očitovanja od Vlade, a hoće li pokrenuti postupak po službenoj dužnosti odlučit će sjednica Ustavnog suda, kao i u svim drugim slučajevima", izjavio je Šeparović Hini.

Image
USTAVNI SUD ISPITUJE USTAVNOST ODLUKA STOŽERA! Dvoje sudaca iniciralo postupak: /

'Intenzivno radimo, prikupljamo informacije'

Image
USTAVNI SUD ISPITUJE USTAVNOST ODLUKA STOŽERA! Dvoje sudaca iniciralo postupak: /

'Intenzivno radimo, prikupljamo informacije'

Postupak predložilo dvoje sudaca

Ustavni sud će, kako se doznaje, odlučivati o pokretanju postupka u vezi dopune Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, zatim ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba i odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretanje postupka predložilo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima i Goran Selanec koji je informaciju i potvrdio za N1.

Inicijativu su pokrenuli početkom lipnja, kada je tjedno bilo manje od pet slučajeva novooboljelih od Covida-19. Inicijativa, među ostalim, predlaže da se preispita je li Nacionalni stožer izažao izvan svoje nadležnosti, navodi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Selanec rekao je kako je početkom lipnja podnio inicijativu da se pokrene postupak ocjene mjera i postupanja stožera u okviru čl. 38. st. 2 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Inicijativa je prvo dana usmeno, a potom i pismeno, prenosi N1.

Salanec: Predmet je dobio svoj referentni broj

"O inicijativi se raspravljalo na stručnom sastanku svih sudaca. Odlučeno je da se temeljem inicijative otvori predmet koji je dobio svoj referentni broj i dodijeljen je sucu izvjestitelju. Sudac izvjestitelj je temeljem inicijative zatražio očitovanja nadležnih tijela. Na osnovi tih očitovanja sudac izvjestitelj će iznijeti svoj prijedlog odluke pokreće li se ili ne postupak iz čl. 38. st. 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da Sud odluči da se postupak ne pokreće to će biti rezultat ocjene Suda da sporne mjere nisu u neskladu s Ustavom.

U slučaju da Sud odluči da ipak pokreće postupak to će prema sadašnjoj praksi suda biti rezultat ocjene da su sporne mjere u nekom dijelu u neskladu s Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema praksi Suda odluka o pokretanju postupka i odluka o usklađenosti osporavanih mjera s Ustavom se donose istovremeno, na istoj sjednici.

Prema sadašnjoj praksi Ustavnog suda one su usko spojene i ne donose se jedna bez druge iako Ustavni zakon o Ustavnom sudu propisuje da postupak ocjene ustavnosti spornog akta započinje donošenjem rješenja o započinjanju ili ne započinjanu postupka koje je potrebno donijeti u roku od godine dana od zaprimanja prijedloga građana", navodi Selanec u izjavi za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je predmet otvoren, dodijeljen sucu izvjestitelju, koji je zatražio očitovanja nadležnih tijela kako bi na sjednici suda iznio svoj prijedlog rješenja/odluke sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, Ustavni sud de facto poduzima postupkovne radnje u okviru čl. 38. st. 2. Ustava", dodao je.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo