obrana će se žaliti / Odvjetnik Olujić o pritvoru Todoriću: 'Više me ništa od hrvatskih sudova ne može iznenaditi'

I danas je ispitan jedan svjedok, inače strani državljanin

8.11.2018.
19:30
VOYO logo

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, gostujući u RTL-u Danas komentirao je današnju odluku o produljenju pritvora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bijega.

Je li vas iznenadila odluka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više me niti jedna odluka hrvatskih sudova ne može iznenaditi. Mi moramo pođtovati svaku sudsku odluku, makar se s njom neslagali. Ta odluka je nepravomoćna. Vidjet ćemo što će izvanraspravno vijeće odlučiti o žalbi."

Odvjetnici kažu da su ponudili iste uvjete kao i na sudu u Londonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege su vrlo iscrpno objasnile zašto smatraju da su mjere opreza koje su ponudili dovoljne da mogu prevenirati razloge zašto istražni zatvor. Zašto to sudac istrage nije prihvatio, moramo pročitati rješenje da bi to znali."

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenja li dolazak Ivica Todorića sada nešto u istrazi o Agrokoru?

"Ovaj kazneni postupak se vodi od listopada 2017., istraga traje, ispitano je preko 60 svjedoka, naloženo je provođenje financijsko knjigovodstvenog vještačenja. Njima rok istječe sredinom ovog mjeseca, ali on se može premašiti. Ukoliko i dođe do premašivanja to ne znači da se postupak obustavlja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko vama pomaže što odvjetnici mogu prisustvovati ispitivanju svjedoka?

"I danas je ispitana jedna svjedokinja, to olakšava znatno posao obrani jer se može utjecati na izgled zapisnika o ispitivanju svjedoka, već se u fazi istrage se mogu razjasniti određene bitne činjenice koje će biti bitne u smislu toga hoće li doći do podizanja optužnice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo vidjeli i jedan neobičan sukob između Županijskog suda i Županijskog državnog odvjetništva oko ispitivanja svjedoka? 

"To nije uobičajena situacija. Županijsko državno odvjetništvo demantiralo je izjavu predsjednika Županijskog suda, Ivana Turudića, za koju se kasnije ispostavilo da je istinita."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo je odustalo od ispitivanja tih dvaju svjedoka koji su zaposlenici EBRD-a?

"To su svjedoci koji su bivši zaposlenici EBRD-a koji radi toga uživaju svojevrsni imunitet odnosno ne mogu svjedočiti o onome što su saznali u obavljanju svojeg posla jer ih štiti bankovna tajna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dunas istrage danas nije uvažio zahtjev odvjetnika Ivice Todorića što se tiče još jednog svjedoka koji je ispitan?

"Ako sam dobro shvatio, to je također strani državljanin čije ispitivanje dosad nije provedeno jer se ispitivanje stranog državljanina provodi putem međunarodne pravne pomoći, dakle na posebnom ročištu pred sucem istrage putem videolinka. Zašto to dosad nije učinjeno, ja o tome nemam saznja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da će u studenom biti podignuta optužnica? 

"Njima 12-mjesečni rok za provođenje istrage istječe u studenom, međutim, ukoliko do tada ne bude gotovo ovo vještanje, a vjerojatno neće, oni od glavnog državnog odvjetnika mogu tražiti da se taj rok produlji za još šest mjeseci", rekao je Fran Olujić dodajući da će vjerojatno i zatražiti to produženje roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo