ODRASLI: / "Možda znaju programirati i sastaviti računalo ali djeca su nam digitalno nepismena"

Image
Foto: AFP, YASUYOSHI CHIBA
22.10.2015.
15:35
AFP, YASUYOSHI CHIBA
VOYO logo

Takvo upozorenje moglo se čuti u ponedjeljak na konferenciji "Sigurnost u odgojno-obrazovnim ustanovama".

Ne znaju vrednovati informacije

"Znati brzo tipkati i pretraživati internet ne govori apsolutno ništa o odgovornom i pametnom ponašanju. Mit koji se provlači već godinama o tome da današnja djeca znaju baš sve o tehnologiji nanio je ogromne štete i doveo do krivih postavki o njihovom 'sveznanju'", govori voditeljica projekta "Sigurnost djece na internetu" Lidija Kralj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je na podatke ICILS istraživanja o informatičkoj pismenosti u Hrvatskoj po kojima je tek 1 posto naših petnaestogodišnjaka prošao najvišu razinu digitalne psimenosti, i to ne o programiranju ili "tehničkom" znanju nego onu o kritičkom promišljanju i vrednovanju informacija s kojima se sureću na internetu.

"Dok mi stalno ponavljamo mit da djeca o tehologiji znaju sve, činjenica je da je 99 posto djece zapravo digitalno nepismeno, dakle, ne znaju kritički promišljati i vrednovati ono što nalaze na internetu, ne razumiju da informacije mogu biti komercijalizirane i iskrivljene, ne razumiju mogućnosti i ograničenja korištenja tuđeg intelektualnog vlasništva i to bi nas trebalo zabrinuti", istaknula je Kralj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelji su umjetnici

Konferenciju o sigurnosti djece u sustavu odgoja i obrazovanja organizirao je Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis "Zaštita", pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) , a obradili su sve teme bitne za sigurnost djece - od zakonodavnog okvira, sigurnosti u vrtićima, školama i igralištima, na izletima, u prometu, kao i u virtualnom svijetu.

Voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje u MZOS-u Mara Ivanković podsjetila je na zakone, propise i preventivne mjere donesene radi zaštite sigurnosti djece:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učitelji u školama često su pravi umjetnici u tome koliko ljubavi i energije ulažu u rad s djecom, ali uloga roditelja i obitelji je nezamjenjiva", ističe Ivanković.

Roditelji su nesvjesni opasnosti

Navela je primjere iz prakse u kojima se pokazala izvrsna suradnje policije i obrazovnih ustanova, ali i počesto ozbiljniji pristup policijskih djelatnika zaštiti djece, naročito adolescenata, od onoga što ga pokazuju sami roditelji koji pak svoju maloljetnu djecu počnu smatrati "već odraslima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemali broj puta se dogodilo da su policijski djelatnici pokazali više senzibiliteta i osjećaja za opasnosti koje prijete adolescentima od njihovih roditelja ukazavši im na činjenicu da se djecu ne smije puštati da se sama nekontrolirano kreću noću i posjećuju klubove o kojima roditelji ništa ne znaju osim da su 'popularni'", kazala je Ivanković.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo