SLUČAJ PORTALA H-ALTER / Odluka o zabrani pisanja ujedinila je vladajuće i oporbu: 'Ako je netko prekršio ovlasti, neće imati zaštitu'

Iako nije prvi takav slučaj, i premijera Andreja Plenkovića, kaže, zabrInjava odluka suda kojom se zabranjuje objava članaka

23.9.2021.
18:30
VOYO logo

Rijetko viđeno jedinstvo u Vladi i parlamentu - odluka o zabrani pisanja ujedinila je vladajuće i oporbu.  

"To je odluka koja zabrinjava, nije to prva odluka ovakvog karaktera u smislu privremenih mjera koju su sudovi donosili. Sloboda medija, govora, mišljenja, pisanja, emitiranja ničim ne smije biti ugrožena niti ograničena", kazao je danas premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku koju je donio sudac zagrebačkog Općinskog suda Andrija Krivak - ne može shvatiti ni ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Image
ZABRANA NOVINARSKIH TEKSTOVA /

Buljan Flander: 'Protekla dva i pol mjeseca izloženi smo raznim optužbama. Sloboda medija je važna, ali...'

Image
ZABRANA NOVINARSKIH TEKSTOVA /

Buljan Flander: 'Protekla dva i pol mjeseca izloženi smo raznim optužbama. Sloboda medija je važna, ali...'

"Osobno mi je neshvatljivo postupanje suca u konkretnom predmetu s obzirom da Zakon o medijima propisuje alate kako se može utjecati na određene članke, bilo putem demantija ili nekog drugog postupka. Tako da Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam zašto je korišten u ovoj situaciji", kazao je Malenica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I samo Ministarstvo obitelji i socijalne politike zaprimilo je nekoliko pritužbi na rad Poliklinike, a o svemu je, kaže, ministar Josip Aladrović - proveden nadzor.

"Ne osuđujući nikoga unaprijed, ali isto tako ukoliko se pokaže da je netko prekršio svoje ovlasti, apsolutno neće imati zaštitu s naše strane", kazao je Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštra osuda pokušaja cenzure medija stiže iz Sabora. Ovo je lakrdija hrvatskog pravosuđa i nezabIlježen slučaj pritiska na medije, poručuje oporba. 

"Ovo su ljudske slobode, ovo su životi djece govorimo o zlostavljanju djeteta. Ako može jedan sud ušutkati medij koji se drznuo progovoriti o tome da je netko podržavao ili nije spriječio zlostavljanje djeteta, a što je sutra onda?", kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što god bio konačni pravorijek oko samog sadržaja, o čemu mi nemamo trenutno dovoljno vjerodostojnih informacija da ga možemo procjenjivati, mediji ne smiju biti ušutkani i onemogućeni u iznošenju tog sadržaja", kazala je Marija Selak Raspudić.

A dok je bila na čelu Odbora za obitelj i mlade, zastupnica Karolina Vidović Krišto Otkriva da je zaprimila strašne pritužbe na račun Poliklinike koje je proslijedila nadležnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se ne radi o tome da se nekog proziva i napada. Ovdje se radi o tome da treba rasvijetliti što rade institucije. Ja sam svoj politički rad isto u tom smjeru usmjerila da sam zato da se pale nadzorne kamere i svijetla i da se vidi što se događa, jer zlo se uvijek događa u mraku", kazala je Vidović Krišto.  

A kako bi se sve okolnosti ovog slučaja rasvijetlile, za idući tjedan u Saboru je najavljena tematska sjednica na koju će biti pozvani svi akteri ove priče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo