razgovarao Adrian de Vrgna / Odluka o izborima stupila na snagu: Potpredsjednica DIP-a za RTL objasnila daljnju proceduru

'U ovim izborima ima i Etično povjerenstvo, na čelu tog Povjerenstva je predsjednik HAZU-u', kazala nam je Ana Lovrin

2.6.2020.
19:10
VOYO logo

Odluka o izborima upravo je danas stupila na snagu, ulazimo u predizborno vrijeme, jedno od najturbulentnijih do sada.

Na dan kada je odluka o izborima stupila na snagu, o rokovima više detalja ima reporter RTL-a Adrian de Vrgna koji je u RTL-u Danas razgovarao s potpredsjednicom Državnoga izbornog povjerenstva Anom Lovrin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ponoći počinju teći rokovi, bit će svi formulari za prijavu i skupljanje potpisa. Sljedećih 14 dana skupljamo kandidature. Nakon što se skupe sve kandidature i nakon 48 sati, objavljujemo zbirne liste i kreće kampanja", kazala je Lovrin. 

Dakle, slijedi 15-ak dana kampanje. Vidimo da neslužbena traje danima i prilično je žestoka. Imate li apel prema sudionicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kampanja traje kod političkih stranaka praktički stalno. Naravno, da to bude etično, afirmativno... U ovim izborima ima i Etično povjerenstvo, na čelu tog Povjerenstva je predsjednik HAZU-a. Oni vrše izvanupravni nadzor ponašanja izbornih sudionika. Konkretnih sankcija nema", istaknula je. 

Što s onima koji ne budu imali 40 posto žena na listama? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sankcije - ako na jednoj od lista nema barem 40 posto jednog spola. Ako nema, lista ostaje pravovaljana, ali se podnosi prijava i može se dobiti kazna do 50.000 kuna", naglasila je Lovrin. 

Što se tiče izlaska na izbore, imamo li sad već utvrđene epidemiološke mjere, hoće li se nositi rukavice i maske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sada još nepoznato. Te mjere ćemo objaviti u tjednu uoči izbora", kazala je na kraju Ana Lovrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo