ODLUČENO NA TAJNOM SASTANKU U VLADI: / Država neće spašavati Agrokor, bijesni Todorić zaprijetio posljedicama

Image

U nedjelju, 5. ožujka, u kasnim noćnim satima održan je tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora.

14.3.2017.
19:29
VOYO logo

Među njima su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Ivica Todorić mora otići s čela kompanije

Sastanak je održan nakon dramatičnih konzultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene dvije važne političke odluke - da država svojim javnim financijama ne može spašavati Agrokor te da Ivica Todorić mora otići s čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, a koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke vjerovnika da naplate svoje dugove, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da je za preuzimanje kontrole nad tvrtkom angažirana jedna od najvećih američkih konzultantskih kompanija izazvala je posebnu pozornost. Ona već ulazi u detalje poslovanja i stanja u kompaniji.

Petrov predložio državnu intervenciju

Na sastanku je Božo Petrov bio jedini koji je iznio prijedlog da moguću propast Agrokora spriječi sama država, nacionalizacijom ili pokušajem otkupa. Njegova je ideja odbačena, dok je sastanak završio bez konkretnih zaključaka. Ivica Todorić navodno je bio vidljivo ljutit te je Vladi zaprijetio posljedicama, prije svega golemim padom BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Agrokoru Ivice Todorića su nedavno dvije ključne agencije srezale rejting - Moody's i S&P.

Nakon što su u javnost procurile informacije o sastanku u Banskim dvorima, Vlada je poslala priopćenje za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada pozvala Todorića na odgovornost

Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora.

Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju važnost Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo