Podizanje kvalitete života / Odlične vijesti za stanovnike Trilja, Otoka i Dicma: kreće rekonstrukcija vodoopskrbe i javne odvodnje

Image
Foto: Ilustracija/Tino Juric/PIXSELL

Za projekt vrijednosti 248 milijuna kuna nepovratna sredstva iznose 133 milijuna kuna

13.7.2019.
16:33
Ilustracija/Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

Stanovnici Trilja, Otoka i Dicma uskoro će dobiti kvalitetniju javnu vodoopskrbu i odvodnju te pročišćivače, o čemu su u subotu potpisani ugovori vrijedni oko 248 milijuna kuna. Na potpisivanju je bio i premijer Andrej Plenković.

Plenković je održao i kratki sastanak s gradonačelnikom Trilja Ivanom Šipićem, županom Blaženkom Bobanom te gradonačelnicima i načelnicima ostalih gradova i općina tog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka su potpisana dva ugovora: o dodjeli nepovratnih sredstava i o sufinanciranju projekta integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine - Trilj, Otok i Dicmo.

Projekt od 248 milijuna kuna

Za projekt od 248 milijuna kuna nepovratna sredstva su 133 milijuna kuna. Riječ je o programu Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz područja zaštite okoliša i održivosti resursa, a cilj mu je usklađivanje aglomeracija Trilj, Otok i Dicmo s direktivama o vodama, o kvaliteti vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju i o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom projekta sagradit će se, rekonstruirati ili sanirati sustav javne vodoopskrbe i javne odvodnje te nadograditi pročišćivači.

Premijer Andrej Plenković tijekom sastanka rekao je kako će projekt puno značiti za Cetinsku krajinu, za kvalitetu života, razvoj gospodarstva, zapošljavanje, ali i za podizanje standarda. Posebno mu je drago što se sve više projekata tog tipa potpisuje i realizira te da se otklanjaju sve zapreke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada ulazimo u fazu ugovaranja velikih projekata. Skočili smo s devet na 70 posto ugovorenih sredstava u mandatu naše Vlade, a to je 7,5 milijardi kuna. Već je isplaćeno 2,6 milijardi kuna. Ići će se jako brzo jer dolaze veliki projekti na dnevni red, a to će se osjetiti u nekoliko sljedećih godina. Osjetit će se i u političkom smislu, no ono što je najvažnije - u konkretnom smislu za kvalitetu života građana", istaknuo je Plenković.

O projektu je govorio i ministar Ćorić

O projektu je govorio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.  Istaknuo  je da je svaka kuna koja uđe u Cetinsku krajinu dobro potrošena kuna, pa tako i ovih 248 milijuna kuna za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćivače. Ustvrdio je kako će zahvaljujući tom projektu nekoliko tisuća stanovnika dobiti vodu, odvodnju i kanalizaciju što će podići kvalitetu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da hoćemo i možemo učiniti više u razdoblju koje je pred nama. To nam je posao i obveza. Kohezija je ključ svega", poručio je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić rekao je da žele takve projekte jer donose dobro Cetinskom kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cetinski kraj će oživjeti, a otvorit će se i stotine radnih mjesta za stanovnike kroz projekte vrijedne pola milijarde kuna. Za njih EU fondovi itekako imaju smisla, a posebno odnos Vlade prema lokalnoj zajednici, dodao je Šipić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo