ODE I DEVETA / Premijer Milanović razriješio dužnosti ministricu Zlatar Violić

25.3.2015.
18:24
VOYO logo

U pismu ostavke na dužnost ministrice Andrea Zlatar Violić navela je da prihvaća odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričava se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju.

"Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH", napisala je Zlatar Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nalazu Državne revizije za 2013., u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja Odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupni iznos sredstava.

Zlatar Violić u pismu kaže da "u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski" te da su "svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja". Ministarstvo je, dodaje, prihvatilo nalaz Državne revizije te donijelo Uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i Uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S odlaskom ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, Vlada premijera Zorana Milanovića ostala je bez devetog člana i drugog iz redova HNS-a, otkad ju je prije nešto manje od tri i pol godine potvrdio Hrvatski sabor.

Pusić: Zlatar Violić podnijela konzekvence neurednog poslovanja u ministarstvu

Prva potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić izjavila je da je Andrea Zlatar Violić dala ostavku jer preuzima konzekvence za neuredno poslovanje u Ministarstvu kulture, no nije rekla tko će ju zamijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari koji su Pusić dočekali pred Banskim dvorima uoči sastanka užeg kabineta Vlade pitali su je li Zlatar Violić već ranije trebala podnijeti ostavku s obzirom da je nalaz državne revizije pokazao da se u njezinu ministarstvu manipuliralo putnim troškovima.

"Ne, trebala je napraviti sad kad je napravila. Podnijela je ostavku jer preuzima odgovornost i to je konzekvenca neurednog poslovanja do kojeg je došlo. Nadam se da će svi od sada poštivati te standarde i, ako slučajno ikad dođe do takve situacije, ponašati se na isti način kao i ona", rekla je Pusić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana o tome tko će zamijeniti Zlatar Violić, odnosno hoće li to biti sadašnji zamjenik ministrice Berislav Šipuš, Pusić nije izravno odgovorila, no rekla je kako bi to bilo "logično rješenje".

"Kako ćemo to dalje riješiti vidjet ćemo, dogovorit ćemo se. To je logično rješenje, ali moramo prvo vidjeti s obzirom na datum izbora, o koliko mjeseci se radi, kako će se ta zadaća rješiti", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica HNS-a ne smatra da je Zlatar Violić bila pogrešni odabir za mjesto ministrice kulture jer je riječ o jednoj od najvećih stručnjakinja za to područje.

Upitana je li ostavka Zlatar Violić štetna za stranku, Pusić je odgovorila kako je to sekundarno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je da tako obrazovana, prvoklasna osoba i stručnjakinja za kulturu više ne vodi taj resor. A sve ostalo je, što se stranke tiče, sekundarno. Stranka samo pokazuje da drži standarde i da neće odstupati od njih", ustvrdila je Pusić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo