iglice pune vitamina i minerala /

Odbačena drvca dobila novu svrhu: Pojest će ih magarci, a njihovo mlijeko bit će još kvalitenije

Vlasnik farme kod Ivanić Grada prije nekoliko je godina sasvim slučajno otkrio da su borove iglice pune vitamina i minerala

16.1.2019.
8:21
VOYO logo

Nakon svakog Božića u Zagrebu ostane 300.000 mrtvih borova. Deset dana od Sveta Tri kralja - osušena drvca i dalje krase mnoga naselja. 

Stanovnici zagrebačkog kvarta vrbani očito ne mare o tome gdje će završiti njihova božićna drvca pa tako šetajući kvartom možete naići na odbačene borove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja tjedna trebali bi ih pokupiti radnici Zrinjevca i odvesti na Jakuševac.
Tamo borovi postaju kompost. 

Ali nije tako svugdje, tek 40 kilometara od Zagreba - Ivanić grad ima potpuno drugu namjenu za stara božićna drvca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovezu meni tu ovdje da ih ekološki zbrinemo. Ovaj tu je imao kuglice donedavno. Da! I sada je nekome ručak!", kaže Neven Ciganović, proizvođač magarećeg mlijeka.

Neven je to otkrio posve slučajno. Jedne im je godine htio ukrasiti štalu.

Pa smo i mi donijeli poslasticu Nevenovim magaricama - Lili, Miri, Maji, Zvjezdani i Čubi. Što će njima donijeti - zdravije mlijeko. 

"Borove igrlice se iz davnina koriste za imunitet, za nekakve disne probleme, kašalj i to. Imaju puno minerala i vitamina C. Magarcima koristi to za njihovo zdravlje. I ide u mlijeko pa je dobro i za one koji će to piti", objašnjava Ciganović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije devet godina krenuo je u biznis sa ljekovitim magarećim mlijekom, 
koje sadrži šezdeset puta više C vitamina nego kravlje. Zato je magareće točno 100 puta skuplje.  Litra stoji 600 kuna. 

Zarada je dobra, pa smo provjerili  koliko ljudi profitira od magarećeg mlijeka. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je u Hrvatskoj prošle godine ukupno bilo 3683 magarca. A proizvođača magarećeg mlijeka tek desetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada ako ja odustanem od novinarstva i odlučim se baviti proizvodnjom magarećeg mlijeka, koje su mi investicije potrebne? Ako hoćeš početi treba ti dvije magarice za početak, jedan muški. Da vidiš jel' možeš, jel' ti se isplati. Svi imaju dobru računicu na papiru. Nešto puta nešto..ispadne milijarda...", kaže Ciganović.

Za dvije magarice i magarca trebat će vam oko 15 tisuća kuna. Ako od prodaje mlijeka ne bude zarade, barem će biti zdravlja. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo