'TREBAJU MI NORMABELI' / 'Ljudi nam dolaze s 1000 kn i 500 eura, ili brojimo lipe'; Najavljena su nova poskupljenja, ali Vlada je upravo otkrila svoj plan

A najviše ispaštaju građani, ali i sami djelatnici za blagajnom koji se moraju nositi s nezadovoljnim kupcima ili pak onima koji prijevoznu kartu plaćaju s nvčanicama od 1000 kuna

4.1.2023.
21:31
VOYO logo

Vlada uvodi platformu za praćenje cijena, a trgovce koji dignu cijene čekaju kazne, doznaje RTL Danas.

Traži se povratak cijena na one prije 31. prosinca, a sve će kontrolirati Inspektorat, porezna i carinska uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osniva se i platforma za praćenje cijena, i to svih, a ne samo trgovaca koji poskupljuju. Dodatno će Vlada zadužiti ministarstva da analiziraju propise za zaštitu standarda građana.

Uvođenje eura mnogima je gorko iskustvo

Nakon što je jučer skoro došlo do fizičkog obračuna u Zagrebu zbog svađe oko plaćanja u kunama ili eurima, situacija se ne smiruje. Bune se trgovci da su postali mjenjačnice, a potrošači da im ne vraćaju eure

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebaju mi normabeli, jedno 16 dnevno" šali se trgovac na kiosku Tihomir, iako mu baš i nije do šale, prenosi Danas.hr "Dolaze s novčanicama od 1000 kuna po jednu kartu i slično, kao da smo mi mjenjačnica. Snalazimo se kak možemo". I sami građani priznaju da plaćaju uglavnom kunama, i očekuju povrat u eurima.  Osim velikih novčanica, ima i onih koji se u trgovinama rješavaju "bugara".  "Došla nam je mušterija koja je 20 kuna platila u kovanicama od pet lipa. Cura je na kasi brojala, gubimo vrijeme", opisuje druga prodavačica.  Vidjela je i druge krajnosti, kada kupci dođu sa 100 ili čak 500 eura.

Image
'BEZOBRAZLUK, LOPOVLUK, PROFITERSTVO' /

Vlada sprema mjere trgovcima: 'Uključit ćemo sve mehanizme da se cijene vrate gdje su bile, već sutra'

Image
'BEZOBRAZLUK, LOPOVLUK, PROFITERSTVO' /

Vlada sprema mjere trgovcima: 'Uključit ćemo sve mehanizme da se cijene vrate gdje su bile, već sutra'

Predsjednik ceha ugostitelja Franz Letica koji vodi burger bar i kafić kaže da su se pripremili za prelazak tako da su udvostručili polog "Jedan u eurima, jedan u kunama, i tako radimo". kaže.  Kaže da se žale se i konobari jer im je pala napojnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, puno ozbiljnije od kafića, po džepu će građane puno ozbiljnije udariti namirnice. Nakon što je Vlada prozvala trgovce zbog zaokruživanja na više, RTL doznaje i da su deseci dobavljača najavili poskupljenja.

Novi nas skok tako očekuje od 1. veljače, a koliko nas varaju u tranziciji na euro, češljaju inspektori. U zadnja četiri dana zaprimili su 90 prijava,  a izlaze i nasumično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne da se nismo okoristili, mi smo imali trošak od eura"

"Mi naše marže ne dižemo. Ako poskuplju dobavljači, i svi trgovci će poskupiti, ali što će biti tek moramo vidjeti", ponavlja direktor prodaje iz NTL-a  Damir Celičić, prenosi Danas.hr. Dodaje i kako "ne samo da se trgovci nisu okoristili prelaskom na euro nego su imali i trošak zbog prilagodbe na euro".

I iz Konzuma ističu kako "ne da nisu dizali cijene, nego su već šest mjeseci cijene dvojno iskazane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo desetak proizvoda, a košarica euro skuplja

Ipak, kratak pregled po trgovinama pokazuje zamjetno poskupljenje. U odnosu na prošlu godinu riiža je skuplja 66 centi, kilogram narače 27, kupus 13,  gazirani sok  13, a mliječni puding 11 centi. Bilo je i pojeftinjenja, ali osjetno su manja. Tjestenina je tako jeftinija četiri centa,  a jabuka 16. Koncentrat rajčica, kava i jogurt od litre ostali su iste cijene. 

Kad bi se sve zbrojilo, samo ovih 10 artikala kupac bi platio 1,01 euro više u siječnju nego u prosincu. "Svjesni smo toga  da ima razlika, ali one su minimalne, zanemarive. Odgovorno tvrdim da trgovine nisu povećavale marže", kaže  Mirko Budimi Iz HUP-ove Udruge trgovine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to je samo početak poskupljenja. Čak 40 dobavljača najavilo je nove cijene od veljače.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo