DRESS CODE POLITIČARA / Od trenirke na Pantovčaku do izlizanih tenisica u HNK: Kakvu poruku odijevanjem šalju hrvatski političari?

Možda nije loše ponekad se baviti izgledom političara jer barem tada imamo dojam da je to njihov najveći problem

2.6.2022.
20:15
VOYO logo

Političari odjećom često šalju poruke pa je danom provedenim u trenirci u uredu na Pantovčaku hrvatski predsjednik dodatno naglasio za njega nebitnost proslave Dana državnosti 30. svibnja.

I to ne bilo kakvom trenirkom, već kupljenom u ulici koja je u cijeloj Hrvatskoj bila sinonim za trgovinu u zagrebačkoj Dubravi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam predsjednik, kao gradonačelnik, ja radim stalno. Bili ste u uredu? U redu jučer da, bio sam. Ali sam bio u trenirci. Iz konjščinske. Mislim fakat je kupljena u Konjščinskoj", rekao je Milanović.

E sad, baš da je kupio trenirku u Konjščinskoj gdje se kupuje isključivo na veliko, nismo sigurni. Ali na Dupcu bi mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što je s time htio reći. Ako već radi 24 sata dnevno onda bi trebao biti primjereno odjeven. Trenirci nije mjesto apsolutno niti u uredu predsjednika niti u Sabornici", objašnjava Martina Pandžić Skoko, predavačica na kolegiju Moda I komunikacija.

Image
STALNO DELA /

Milanović o Danu državnosti: 'Pitate me gdje sam bio jučer? U uredu, u trenirci iz Konjščinske'

Image
STALNO DELA /

Milanović o Danu državnosti: 'Pitate me gdje sam bio jučer? U uredu, u trenirci iz Konjščinske'

Ako je Ured predsjednika uz Sabor i Banske dvore najvažnija institucija primjerenim odijevanjem, objašnjavaju stručnjaci za protokol, političari iskazuju poštovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time što u neformalnijim situacijama voze jet ski u odijelu ili pred novinare dolaze u havajskoj košulji, zapravo ne krše nikakve propise osim dobrog ukusa.

Službeni kodeks odijevanja u Saboru ne postoji, nikada nije donesen iako se na njemu nekoliko puta radilo. Međutim to znači da su saborski zastupnici kao i zaposlenici prepušteni sami sebi da odrede što je odgovarajuće toj instituciji odnosno što je pristojno. Kaoi na nama novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo financija i porezna uprava, primjerice, u članku 14. Imaju odredbu prema kojoj odjeća mora biti standardizirana, veliki dio institucija takvu odluku ima. Kolinda Grabar Kitarović tako je kad je bila u Ministarstvu vanjskih poslova, donijela kodeks odijevanja.

"Ako odbijate nositi nekakvu formalniju odjeću I više zagovarate nekakav neformalan, sportski izgled, onda sigurno tako i provocirate", kaže Martina Pandžić Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda nije loše ponekad se baviti izgledom političara jer barem tada imamo dojam da je to njihov najveći problem.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo