gužve na benzinskim postajama / Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlada je odlučila uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo

7.3.2022.
16:05
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je 7. veljače, kao privremeno rješenje zamrznula cijene goriva međutim ta odluka istječe danas u ponoć. U međuvremenu je zbog napada Rusije na Ukrajinu i tamošnjeg rata, nafta na svjetskim burzama poskupjela više od 20 posto, do cijena kakve svijet ne pamti dulje od jednog desetljeća.

Na današnjoj je sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković govorio o svom posjetu Dubaiju. Rekao je da se razgovaralo o mogućnostima daljnjih investicija iz UAE i o energetskoj suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj i svijetu svi smo svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i svih posljedica. Jedna od posljedica je značajan rast cijena energenata, što utječe na rast cijena naftnih derivata, pa i struje", kazao je u očekivanom smjeru.

Image
Foto: Facebook

Izvor: Facebook / cijenegoriva.info

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiksiraju se marže i trošarine

"S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena brenta značajno rasla, u petak je bila na 120 dolara po barelu, sada je 135 dolara. Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata", izjavio je.

Vlada je odlučila uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bismo išli sa zamrzavanjem cijena, mnogi trgovci bi se suočili s rizikom od poslovanja s gubitkom, a to bi posljedično moglo dovesti do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Ta opcija... nije bila opcija za Vladu", rekao je Plenković.

Zamrzavanje ukupne marže za dizelsko i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kuna po litri za plavi dizel, objavio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjit ćemo iznose trošarina za dizelsko i benzinsko gorivo: 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina, 20 lipa po litri dizelskog litra, za toliko smanjujemo trošarine. Time želimo smanjiti cjenovni udar na potrošače".

To će državu koštati, objasnio je, 150 milijuna kuna u prihodima koje bi inače ostvarila, a ovako neće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim mjerama po litri goriva, dizelskog ili benzinskog, koji bi inače iznosio dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu između 0,80 kuna i 1,20 kuna. Plavi dizel će narasti 1,54 kune".

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo