OD SRIJEDE PONOVNO, VEĆ POGAĐATE, KIŠA: / Ovaj mjesec bi mogao oboriti nekoliko rekorda. Oglasio se i Vakula, evo što nas čeka...

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Premda malo hladnije nego prošlih dana, i početkom novoga tjedna nastavlja se relativno toplo vrijeme, tijekom kojeg se još uvijek neće zamjetnije koristiti toplana,

25.11.2019.
9:02
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Zoran Vakula objavio je "rimovanu prognozu vremena" za HRT u kojoj je najavio da bi početkom ovog tjedna i dalje trebalo biti relativno toplo, na moru suho i sunčano, a na kopnu oblačno.

Premda malo hladnije nego prošlih dana,i početkom novoga tjedna nastavlja se relativno toplo vrijeme,tijekom kojeg se još uvijek neće zamjetnije koristiti toplana,ali bi ipak moglo nahladiti se poneko osjetljivije tjeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pritom će na moru biti uglavnom po buri suho i sunčano,što ovoga studenoga diljem Jadrana još nije dano.A većinu će kopna, pa i na Trgu prosvjednike,pratiti uglavnom oblačne nebeske slike.

Vjerojatnost dugotrajnijeg sunčanog vremena u meteorološkom smislu vrlo je mala,ali je odluka koja će dovesti do razvedravanja druge vrste vjerojatno već pala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, kad nam ove godine sveta Kataneće donijeti snijeg na vrata,valjda će "prosvjetarima" povećanje koeficijenata,pa makar i na više rata!

Već od srijede ide nova meteorološka južina,i za studeni još izraženija toplina.Naravno, i nova, dodatna oborina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će ovaj mjesec biti kao rijetko koji,koji se već sada u nekim mjestima najkišovitijim broji,a i po temperaturi će biti odviše u "plusu",ponegdje čak ni s jednim danom u "minusu"...

Maglovit početak tjedna

U većini će unutrašnjosti novi tjedan započeti uz maglu, pa stoga treba pripaziti u prometu, upozorila je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a za HRT, koja je pripremila detaljniju prognozu vremena. Danju će pak dominirati oblaci iz kojih tek ponegdje može biti rosulje. Na Jadranu napokon stabilnije i suho uz dosta sunca, a nakon neumornog juga, kratkotrajno će zapuhati bura, uglavnom podno Velebita s povremenim olujnim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak: bura na moru, a na kopnu oblaci

U prvom će dijelu ponedjeljka na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, osobito u Posavini i Podravini i maglovito. Poslijepodne su sunčana razdoblja vjerojatnija u Podunavlju, gdje će puhati slab do umjeren jugoistočnjak. Jutro prohladno, a dnevna temperatura između 10 i 12 °C. U središnjoj Hrvatskoj malo niža, do 9 °C. Magla će mjestimice znatno smanjivati vidljivost, pa budite oprezni u prometu. Bit će oblačno, a samo rijetko može biti slabe kiše ili rosulje, uglavnom u zapadnim predjelima.

Najveća je vjerojatnost za tek malo kiše u gorskoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati oblačno, ujutro i maglovito, a magla se osobito po kotlinama može i dulje zadržati. Duž obale sjevernog Jadrana će zapuhati bura, podno Velebita lokalno i s olujnim udarima, koja će donijeti stabilnije i sunčanije vrijeme, uz dnevnu temperaturu od 16 do 18 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednaka dnevna temperatura bit će i u Dalmaciji, a jutarnja oko 8 °C u unutrašnjosti te između 13 i 16 °C na obali. Prevladavat će sunčano, uz većinom umjerenu buru, prema otvorenom moru i jaku. Stoga će i more biti umjereno valovito i valovito. Na jugu Hrvatske bura će biti najslabija, poslijepodne će čak nakratko ponegdje opet zapuhati i jugo, uz koje će i dalje biti razmjetno toplo, do 20 °C. Uz promjenjivu naoblaku, moguća je i mjestimična kiša, osobito u Konavlima, a na moru i poneka pijavica.

Od srijede opet jačanje južine

Na kopnu će i u utorak prevladavati oblačno, ponegdje i maglovito, uz mogućnost za malo kiše ponajprije u gorju. Od srijede uz jugozapadnjak, magle će biti sve manje, ali zato će kiša biti sve češća. No, s povremenim sunčanim razdobljima, opet će malo porasti dnevna temperatura, osobito sredinom tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak pak posvuda na Jadranu sunčanih sati neće manjkati, ali stabilno vrijeme kratko će potrajati. Već u srijedu okreće na jugo, s kojim opet dolazi više oblaka i povremena kiša, pa će studeni završiti promjenjivim vremenom. I temperaturom znatno iznad prosjeka, i jutarnjom i dnevnom, kao što je to bilo i u dosadašnjem dijelu ovoga nimalo tipičnog studenoga, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo