spriječavanje zaraze / Od ponedjeljka škola je ponovo online: 'Nisu nam žarišta bila u školama, ali sve skupa pravi problem'

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja poručuje na ovo su se svi pripremali od početka školske godine

8.12.2020.
21:00
VOYO logo

Da će od ponedjeljka srednjoškolci prijeći na online nastavu, danas su potvrdile još dvije županije - Istarska i Zadarska, ukupno njih 9 i Grad Zagreb. Smatraju da će se na taj način rastereti javni prijevoz i spriječiti širenje virusa. Konačnu odluku ostale županije trebale bi donijeti do petka. 936 učenika Srednje škole Krapina nastavu od početka školske godine prati po kombiniranom modelu - tjedan u školi, pa tjedan kod kuće.

'Navikli smo se'

''Bilo je malo čudno na početku, ali navikli smo se, bolje i to nego da smo skroz online'', rekla je Dalija Požgaj, učenica Srednje škole Krapina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I laboratorijske vježbe imamo, dobijemo sve materijale i ako se dobro pripremamo i taj tjedan kad smo kod kuće sve funkcionira'', kazao je Mateo Medvedec, učenik Srednje škole Krapina.

710 je putnika iz cijele županije i na ovaj način su, kaže ravnatelj, smanjili dnevna kretanja velikog broja učenika prema školi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naša situacija je takva da imamo tehnologiju i znanje učenika i nastavnika, dobro organizaciju i mi u B modelu možemo izdržati do kraja polugodišta uvažavajući ovu trenutnu eksploziju s pandemijom'', izjavio je Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina.

Od prošlog tjedna na kombinirani model nastave prešle su sve srednje škole u županiji. Hoće li od ponedjeljka prijeći na online nastavu ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako vidimo da ovo što smo već sada maknuli 50 posto učenika iz javnog prijevoza daje rezultate razmislit ćemo da ostanemo ovako. Završnu riječ imat će naši epidemiolozi'', rekao je Željko Kolar, župan krapinsko-zagorski.

Image
Na Facebooku /

Lauc o restrikcijama: 'Ako nemamo čvrste dokaze za strože mjere, treba biti oprezan s njihovim uvođenjem'

Image
Na Facebooku /

Lauc o restrikcijama: 'Ako nemamo čvrste dokaze za strože mjere, treba biti oprezan s njihovim uvođenjem'

Svi su se pripremali

Već od prije nastavu isključivo na daljinu prate srednjoškolci iz 6 županija. Od idućeg tjedna tako će biti i u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Istarskoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisu nam žarišta bila u školama, ali sve skupa u kombinaciji učenici, roditelji nastavnici, sve skupa pravi probleme i sada je došlo vrijeme da se do kraja polugodišta ide na online nastavu. Razgovaramo i o višim razredima osnovnih škola i donijet ćemo odluke'', izjavio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja poručuje na ovo su se svi pripremali od početka školske godine, i sve je puno bolje organizirano nego na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekivali smo da može biti kriza u zadnjim danim i tjednima pa smo i naše provjere stavili na početak prosinca. Jer se pokazalo da je nevjerodostojno ispitivanje online jer postoji puno mogućnosti manipulacije i prevare. Neće biti značajnih posljedica jer se radi o samo 8 radnih dana'', rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Učenicima zato poručuju da se bez obzira na to što neće dolaziti u školu nastave odgovorno ponašati i da izbjegavaju veća okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je ok odluka jer svi manje družiti prije blagdana koje ćemo provesti s obitelji'', kazala je Petra Tomečak.

Konačnu odluku o tome hoće li 8 dana prije zimskih praznika prijeći na online nastavu, do petka bi trebalo donijeti još 10 županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike