LOKALNI IZBORI 2021. / Od pljačkaša i Zveri, do Vuce i Keruma, Macan: 'Imate kandidate koji su čisti egzibicionisti'

Kad nema jasnih favorita u velikim sredinama onda svatko misli da je došlo njegovih 15 minuta slave, smatra Macan

25.2.2021.
11:25
VOYO logo

Ne održavaju se lokalni izbori samo u Zagrebu, što bi čovjek mogao pomisliti koliko mediji pišu o Tomaševiću i Bandiću. Održavaju se u cijeloj Hrvatskoj, za 3 mjeseca, i moglo bi biti zanimljivo. Rijeka će nakon 20 godina dobiti novog gradonačelnika, Splitu opet prijeti Kerum, zagorski župan želi biti Drele, a konačno znamo i kaj bi štel biti Viktor Šimunić, poznat po razotkrivanju afere Kaj bi ti štel biti. Kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda prije 10 godina je pokušao opljačkati banku, a u Popovači prvi čovjek grada želi biti poznati organizator korona partija.

Zagrebačkih 12

128 gradonačelnika, 428 načelnika, 20 župana i još oko lokalnih 8000 vijećnika. Vrijeme odluke je za manje od tri mjeseca. U utrku za glavni grad krenulo je Oceanovih, pardon, zagrebačkih 12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon više od 20 godina Milana Bandića s trona misli da može smijeniti Tomislav Tomašević iz platforme Možemo, isto tako i Most-ov Zvonimir Troskot, novo lice HDZ-ov Davor Filipović, iz redova SDP-a Joško Klisović, nezavisna Vesna Škare Ožbolt, na bitku se fokusira Davor Nađi, Željko Uhlir, Renato Petek, bori se i Mirando Mrsić te Iz obnovimo Zagreb Marina Pavković, a još ne znamo kandidata Domovinskog pokreta.

Slična utakmica nakon 3 desetljeća vladavine SDP-a - smjena vlasti prijeti i u Rijeci. Dok gradonačelničku karijeru završava Vojko Obersnel, 10 kandidata bi je tek gradilo. Na njegovom mjesto vidi se tako vjeroučitelj i saborski zastupnik Marin Miletić te njegova kolegica iz saborske klupe Katarina Peović iz Radničke fronte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplava je kandidata. Kad nema jasnih favorita u velikim sredinama onda svatko misli da je došlo njegovih 15 minuta slave, smatra Macan.

''Puno je lakše javit se nego otrčati trku. Imat ćemo puno kandidata, vidjet ćemo u konačnici tko će se javiti i skupiti potpise. Te kampanje su nepripremljene i neće odlučiti osobnost nego tko odradi teren, a svi skupa kasne jer su u ovom trebali razmišljati u rujnu iduće godine, a neki i puno ranije'', izjavio je politički analitičar Krešo Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
još jedan 'obilazak obrtnika' /

Bandić i njegova bliska suradnica ponovno 'uhvaćeni', ovog puta u zlatarnici

Image
još jedan 'obilazak obrtnika' /

Bandić i njegova bliska suradnica ponovno 'uhvaćeni', ovog puta u zlatarnici


I na lokalnim izbora, estradizacija politike - od voditelja do saborskog zastupnika, a sada i borba za zagorje zelene, Davor Dretar Drele bit će kandidat Domovinskog pokreta za župana Krapinsko-zagorske županije.

Što god obećali kandidati HDZ-a ili SDP-a u Splitu, Vuco i Kerum u istoj utrci vrlo će vjerojatno svojim nastupima ukrasti show.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam rekao što je politička borba, nije to kad mi igramo one igre, ove li one, politika je prljava'', kazao je Kerum.

Mirko Duspara na čelu Slavonskog Broda je od 2005. A sad ga želi svrgnuti Ivan Dešić Dešo, kandidat koji je došao u fokus javnosti jer je 2011 pokušao opljačkati banku, pa je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora. Objavio je video na YouTubeu, a na Facebooku mu zasad daje podršku 1300 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imate kandidate koji su čisti egzibicionisti, koji žele skrenuti neku pažnju na sebe, imate kandidate koji se kandidiraju samo da bi bili nečiji alat, da bi bili prljava kampanja, da bi govorili ono što neka druga neka velika opcija, ne može, ali najčešće je to egotrip'', kazao je Macan.

Zamjenik spominjanog župana Žinića, Roman Rosavec dospio je u središte pozornosti kad je bio na predstavljanju knjige i zabavi u Popovači prošlog listopada. Potom je Popovača postala novo žarište korone jer se nitko u dupkom punoj dvorani nije pridržavao mjera i nosio masku - sada želi biti gradonačelnik Popovače. A Čakovec ima kandidata koj je - Zver od čovjeka. Stiže iz redova Fokusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kandidiram se za gradonačelnika kako bismo smijenili nesposobnu gradsku vlast i građanima Čakovca osigurali kvalitetu života kakvu zaslužuju, niže poreze, veće plaće, modernu i javnu infrastrukturu'', izjavio je Darko Zver, kandidat za gradonačelnika Čakovca.

A neki tek startaju s utrkom poput zviždača iz zagorske afere - Kaj bi štel biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bum vama sad odmah dal jasnu informaciju da ću se kandidirati na izborima, mislim da je vrijeme zrelo da se kaže dosta, dosta je svih tih Puljašića, Žinića, Gradičeka, Tušeka. Dosta je svih tih čelnika koji nemaju ni zrno morala'', kazao je Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik u Oroslavju.

Najvažnije je kaže Šimunić da iznijedre iskreni kandidati, ljudi za narod, a ne za privatne interese. No, na koju će se on funkciju kandidirati ne otkriva. Male utrka, puno šarolikih kandidata, izbor će biti težak jer svi će se pokušavati istaknuti. Čekaju nas tri mjeseca grandioznih obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo