NOVA GODINA, NOVA ZARADA / Provjerite što se sve mijenja: Oko 50.000 ljudi dobit će veću plaću, velika novost i za sve studente

Image
Foto: Dubravka Petric / Ivica Galovic / Pixsell

Što nas čeka u 2022.: Jedna od pozitivnih promjena koju će dio građana osjetiti je i povećanje minimalca na 3750 kuna neto, a od Nove godine zadovoljno mogu ruke trljati i studenti, jer će njihova minimalna studentska satnica iznositi 29,30 kuna

14.12.2021.
7:07
Dubravka Petric / Ivica Galovic / Pixsell
VOYO logo

Od 1. siječnja 2022. godine neke će se stvari u Hrvatskoj promijeniti - nešto se mijenja na bolje, a neke će se stvari možda promijeniti i na gore. U seriji tekstova donosimo najvažnije stvari koje će utjecati na živote građana, a u prvo se bavimo plaćama, kako radnika tako i studenata.

Jedna od pozitivnih promjena koju će dio građana osjetiti je i povećanje minimalca, a osim toga, od Nove godine zadovoljno mogu trljati ruke i studenti, jer raste i minimalna studentska satnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neto plaća veća za 350 kuna

Potkraj listopada, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da će od siječnja minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna. Tako će od dosadašnjih 3400 kuna, plaća skočiti na 3750 kuna neto, odnosno na oko 500 eura.

"Procijenili smo u ovim ekonomskim okolnostima da se minimalna plaća poveća s postojeće neto minimalne plaće od 3400 kuna na 3750 kuna", izjavio je Plenković na sjednici Vlade, dodajući da će time ona biti i jednostavno pamtljiva, s obzirom na to da je riječ o 500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o toj temi, premijer Andrej Plenković najavio je kako tim "značajnim povećanjem od 10,3 posto za 51.000 zaposlenih Vlada minimalnu plaću prvi put podiže iznad 50 posto prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće".

Plenković je podsjetio da je prije pet godina minimalna plaća iznosila 38 posto prosječne plaće, a u razdoblju od pet godina povećana je za 1254 kune, "što je četiri puta više nego u prethodne tri Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova minimalna plaća je plaća koja će se obračunavati za mjesec siječanj, a bit će isplaćena u veljači 2022. godine. Visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine utvrđena je u bruto iznosu od 4.687,50 kuna. Inače, to je uvećanje iznosa minimalne plaće za 2022. godinu u odnosu na 2021. godinu od 437,50 kuna u bruto iznosu.

Studentska satnica približila se 30 kuna

Zadovoljni od 1. siječnja bit će i studenti, čija minimalna studentska satnica opet raste. Ona će od 1. siječnja 2022. iznositi 29,30 kuna. Do sada je minimalna studentska satnica iznosila 26,56 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se većina studenata veseli povećanju studentske satnice, neki smatraju da je to "dvosjekli mač". Naime, rast minimalne studentske satnice znači da će studenti moći sve manje i manje raditi, žele li ostati unutar limita ili onog od 15 tisuća kuna, ili onog od 60 tisuća kuna, piše srednja.hr. Neki studenti smatraju da će se zbog toga ponuda poslova još više smanjiti.

Prva, niža brojka odnosi se na porezne olakšice. Ako student zaradi više od 15.000 kuna godišnje, roditelji ga ne mogu navesti kao uzdržavanog člana i tako dobiti poreznu olakšicu. Veći limit, onaj od 63.000 kuna odnosi se na dohodak i prirez. Preskoče li ga studenti u kalendarskoj godini sami će morati plaćati porez na dohodak i prirez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NA TERENU JE POTPUNI KAOS' /

Marija Selak Raspudić traži od Plenkovića i Fuchsa da preuzmu odgovornost: 'Platite studentima testiranje!'

Image
'NA TERENU JE POTPUNI KAOS' /

Marija Selak Raspudić traži od Plenkovića i Fuchsa da preuzmu odgovornost: 'Platite studentima testiranje!'

Ipak, vjerujemo, većina studenata zadovoljna je ovim povećanjem. Prema podacima iz 2019., u Hrvatskoj je radilo gotovo 100.000 studenata, odnosno njih 94.000.

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, minimalna studentska satnica izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo