VELIKE IZMJENE OD 2022. / Rastu naknade za udomitelje, a stižu i ogromne promjene u sustavu socijalne skrbi

Image
Foto: Profimedia

Što nas čeka u 2022.: Jedna od promjena koja nam dolazi u sljedećoj godini tiče se udomitelja, odnosno socijalnih naknada koje udomitelji primaju

20.12.2021.
12:55
Profimedia
VOYO logo

Od 1. siječnja 2022. godine neke će se stvari u Hrvatskoj promijeniti - nešto se mijenja nabolje, a neke će se stvari možda promijeniti i nagore. U seriji tekstova donosimo najvažnije stvari koje će utjecati na živote građana.

Jedna od promjena koja nam dolazi u 2022. godini tiče se udomitelja. Točnije, socijalnih naknada koje udomitelji primaju. One će ove godine rasti, a prema riječima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, donošenje odluka o visini naknade za rad udomitelja i o visini opskrbnine za potrebe korisnika planirano je u prvom tromjesečju 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sklopu reforme sustava socijalne skrbi u 2022. godini planira se povećanje osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade i usklađivanje ekvivalentne ljestvice, odnosno povećanje osobnih faktora te povećanje naknade za osobne potrebe korisnika usluge smještaja i organiziranog stanovanja", pojasnili su nam na naš upit iz Ministarstva.

Osnovica za izračun zajamčene minimalne naknade povećat će se Odlukom Vlade Republike Hrvatske čije se donošenje planira u prvoj polovici 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike organizacijske promjene u sustavu

"Usklađivanje ekvivalentne ljestvice odnosno povećanje osobnih faktora za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu i povećanje naknade za osobne potrebe korisnika usluge smještaja i organiziranog stanovanja, planira se stupanjem na snagu Zakona o socijalnoj skrbi koji je u postupku donošenja", kažu nam.

Sve je to dio reforme u sustavu socijalne skrbi, a u sklopu nje planiraju se i organizacijske promjene u sustavu socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osniva se Hrvatski zavod za socijalni rad, Obiteljski centar kao samostalna ustanova i Akademija socijalne skrbi. Predviđeno je uvođenje novih socijalnih usluga - usluga socijalnog mentorstva, sveobuhvatne procjene i planiranja, stručne procjene i psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja kao i jedinstvena metodologija za izračun cijena socijalnih usluga", pojašnjavaju nam nadalje iz Ministarstva.

Image
VOZAČI, JESTE LI SPREMNI ZA 2022.? /

Ovo su velike i važne promjene koje stižu: Doktori bi mogli odlučivati o vozačkoj, a EU želi i 'tempomat'

Image
VOZAČI, JESTE LI SPREMNI ZA 2022.? /

Ovo su velike i važne promjene koje stižu: Doktori bi mogli odlučivati o vozačkoj, a EU želi i 'tempomat'

Također, redefiniraju se posebni uvjeti za obavljanje specijaliziranog udomiteljstva za djecu tako da se omogućava obavljanje i udomiteljima srednjoškolskog, višeg i visokog obrazovanja koji tri godine pružaju socijalnu uslugu smještaja djetetu ili mlađoj punoljetnoj osobi kao tradicionalni, specijalizirani ili standardni udomitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo 'standardnih' udomitelja

Inače, početkom studenoga Jutarnji list pisao je da će udomiteljske obitelji koje skrbe o djeci od početka sljedeće godine primati znatno više naknade od postojećih, pa bi tako za skrb o troje djece, što je maksimalni broj djece o kojoj mogu brinuti, mjesečno dobivali najmanje 11.625 kuna.

Tradicionalni udomitelji, koji čine 90 posto postojećih udomiteljskih obitelji, mjesečno će po djetetu primati 1350 kuna naknade za svoj rad, što iznosi 4050 kuna za troje djece, te od 2525 do 2850 kuna opskrbnine (ovisno o djetetovoj dobi), što će za troje iznositi najmanje 7575 kuna mjesečno. S druge strane, standardno udomiteljstvo nije uhvatilo korijena u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz travnja ove godine, od ukupno 1320 udomitelja tek njih 44 imalo status standardnih udomitelja. Razlika između tradicionalnih i standardnih udomitelja je u tome što standardni udomitelj ne može biti u radnom odnosu te mu država na naknadu isplaćuje doprinose.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo