TKO ĆE SVE PROFITIRATI? / Od iduće godine nacionalna mirovina raste na 300 eura! A olabavit će i uvjet tko ih sve može dobiti. Imamo detalje!

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prošlo je dvije godine otkako je uvedena naknada za starije koji nisu ostvarili mirovinu i koji nemaju drugi prihod. Do sada ju je primalo 7411 ljudi, a prvotno se procjenjivalo da će nacionalnu mirovinu primati i tri puta više ljudi. Zato se ide s labavijim kriterijima za dodjeljivanje nacionalne mirovine na koju imaju pravo stariji od 65 godina

12.12.2023.
10:17
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Od početka iduće godine stupaju na snagu novi uvjeti za stjecanje prava na naknadu za starije, kolokvijalno zvanu nacionalnu mirovinu. Uvođenjem blažih kriterija očekuje se znatno povećanje broja njezinih korisnika

Nacionalna naknada za starije osobe namijenjena je onima starijim od 65 godina koji nisu ostvarili mirovinu i ne ostvaruju prihod na drugi način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle su dvije godine od uvođenja nacionalne mirovine, a analiza Ministarstva rada i socijalne politike pokazala je da je prima znatno manje osoba nego što su očekivali, donosi tportal. U 2022. godini naknadu za starije primalo je 7411 ljudi, a očekivali su da će to biti i više od 21 tisuća.

Zato se od početka 2024. prihodovni cenzus povećava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva, a uvjet od 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske smanjuje na deset godina. Također, povećava se iznos naknade sa sadašnjih 120 na 150 eura. Povećanjem prihodovnog cenzusa znatno se širi obuhvat potencijalnih kandidata za naknadu. Primjerice, kod starijih bračnih parova sada će pravo na nju imati supružnici bez prihoda čiji partneri primaju mirovinu do 600 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MJESEC DANA NA POZICIJI /

Prvi potez ministra Anušića: Vojnici i mornari u mirovinu će odlaziti pet godina kasnije

Image
MJESEC DANA NA POZICIJI /

Prvi potez ministra Anušića: Vojnici i mornari u mirovinu će odlaziti pet godina kasnije

Za dio korisnika socijalne pomoći (zajamčena minimalna naknada) i minimalne mirovine naknada za starije sada će biti povoljnija opcija te oni mogu podnijeti zahtjev, uz uvjet da se odreknu postojećih prava.

POGLEDAJTE VIDEO Probudite maštu uz Kockićev set za crtanje i podržite rad humanitarne udruge 'RTL pomaže djeci'!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo