MJESEC DANA NA POZICIJI / Prvi potez ministra Anušića: Vojnici i mornari u mirovinu će odlaziti pet godina kasnije

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Podizanje dobne granice za prestanak vojne službe s 45 na 50 godina očito će biti upamćen kao jedan od prvih poteza u mandatu Ivana Anušića, koji je na dužnost ministra obrane stupio prije manje od mjesec dana

11.12.2023.
11:58
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo obrane uputilo je u javno savjetovanje prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se za vojnike i mornare dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U promjene zakona ide se zato da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo otići u punu mirovinu, stoji u obrazloženju zakonskih izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž primjerice, pripadnici gardijskih brigada, mornari ili vojni policajci za svakih 12 mjeseci provedenih na dužnosti stječu 15 mjeseci mirovinskog staža, dok se pirotehničarima ili vojnicima koji služe u mirovnim misijama u stranim zemljama svakih 12 računa kao 18 mjeseci mirovinskog staža nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje prije nego što uspiju skupiti dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu.

Image
IZNENADIO SVE /

Anušić uselio u vojni neboder, RTL-ova Ivana Ivanda Rožić zavirila je u stan kakav imaju i polaznici ratne škole

Image
IZNENADIO SVE /

Anušić uselio u vojni neboder, RTL-ova Ivana Ivanda Rožić zavirila je u stan kakav imaju i polaznici ratne škole

Stoga je Ministarstvo obrane predložilo izmjenu spomenutog zakona po hitnom postupku kako vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. prosinca ove godine ne bi ostali bez prava na mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da bi određenom broju vojnika djelatna vojna služba prestala s posljednjim danom kalendarske godine po sili zakona, i s obzirom na to da ne bi ostvarili pravo na mirovinu, predlaže se podizanje dobne granice za ostanak u službi do navršenih 50 godina kako bi im se omogućio odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

Na taj bi se način omogućila tranzicija i prilagodba na život u civilnoj zajednici - piše u obrazloženju MORH-ova prijedloga da se predložene izmjene Zakona donesu u hitnoj saborskoj proceduri. Podizanje dobne granice za prestanak vojne službe s 45 na 50 godina očito će biti upamćen kao jedan od prvih poteza u mandatu Ivana Anušića, koji je na dužnost ministra obrane stupio prije manje od mjesec dana, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Špoljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo