ČIJA ĆE BITI FORTENOVA? / Od Hrvata iz Kloštar Ivanića, preko dance pjevača do šeika: Tko je sve bio gazda u Agrokoru

Image

Premijer Plenković u ožujku na EXPO-u u ćaskanju sa šeicima u Dubaiju nije mogao ni slutiti da će na Noć vještica u našu najveću tvrtku ući šeik smutnje - kaže se u RTL Direktu

3.11.2022.
23:23
VOYO logo

Šeik Saif Alketbi glavna je tema u Hrvatskoj danas. Arapski biznismen dugo je radio na dvoru prijestolonasljednika Dubaija, u Britaniji je bio direktor tvrtke koja drži lanac japansko-brazilsko-peruanskih restorana. Vlasnik je 27 superbrzih automobila. A sada i 43,4 posto bivšeg Agrokora.
Odnosno, on bi tako htio - preuzeo je dio, koji je u Fortenovi držao ruski Sberbank, ali sada se uspostavilo da, navodno, nema neke dozvole i da Vlada o tome nije imala pojma. Uspije li kupnja, ovo bi bio najveći ulazak arapskog kapitala u Hrvatsku ikad, jer onaj Bandićev megalomanski Manhattan na Savi nikad nismo dočekali. I tako je Agrokor, od Hrvata iz Kloštar Ivanića, preko dance pjevača Antonija Alvareza Trećeg i Rusa - stigao do novog gazde - šeika iz Ujedinjenih arapskih emirata - kazala je Mojmira Pastorčić u najavi priloga u RTL Direktu.

Image
HRVATSKA NIJE DALA DOZVOLU, ALI... /

Sberbank mu je prodao 43,4 posto udjela u Fortenovi: Je li arapski šeik paravan Hrvatima bliskima ruskom kapitalu?

Image
HRVATSKA NIJE DALA DOZVOLU, ALI... /

Sberbank mu je prodao 43,4 posto udjela u Fortenovi: Je li arapski šeik paravan Hrvatima bliskima ruskom kapitalu?

Već pola planeta imalo prste u Agrokoru

''Bilo je to ugodno EXPO ćaskanje sa šeicima u Dubaiju u ožujku ove godine, a nije tada Andrej Plenković ni slutio da će mu u najveću firmu u zemlji misteriozno na noć vještica ući šeik smutnje - Saif Alketbi', rekao je novinar RTL Direkta Ivan Skorin u uvodu svoga priloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon citiranih izjava premijera Plenkovića: ''Pa ja mislim da su kolege iz ministarstva vanjskih već dosta komentirale na tu temu.'' Državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frane Matušića: ''Moguće je, da, zato i želimo istražiti je li došlo i na koji način je došlo do transakcije.'' Te izjave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića: 'I da li se tu radi o pokušaju da se izbjegnu sankcije.'' ...RTL Direkt zaključuje da Rusi ostaju gazde u Fortenova grupi.

A dosad je već pola planeta imalo svoje prste u Agrokoru. Još davno je Todorić u poreznu oazu Nizozemsku prebacio dio svog carstva, pa je za slovenski Mercator digao megakredit u Moskvi, pa kad se sve srušilo u spas je došao globalni konzultant Antonio Alvarez. Ali on je otišao nakon dva tjedna, pa onda još jedan povijesni trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Hrvatskoj uspješno posluju turske banke koje sudjeluju u financijskom ozdravljenju koncerna Agrokor'', izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

'Uskočio šeik pa svi skočili na noge'

Paralelno je Todorić sprintao po Londonu, a poslije je i Ledo prodan Britancima, u zadnje vrijeme govorilo se o Mađarima kao novim gazdama ili njemačkom AZ fondu, a onda je uskočio šeik i svi su skočili na noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uloga SOA-e u svemu, čini se da je nema? Ako Vlada kaže da ništa nije znalo onda znači da je nema ali i to je isto nedopustivo'', komentirala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

''Osobno mislim da je Plenković trebao za to znati'', kazao je saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U zadnje vrijeme premijer Plenković ništa ne zna o ničemu'', izjavio je Zvonimir Troskot, saborski zastupnik.

'Sada je, čini se, glavni strateg iz Dubaija'

Kulmerovi dvori, simbol moći danas nemoćne dinastije Todorić, što o šeiku misli bivši gazda danas nismo doznali oglasio se tek s par klasičnih fraza da mu je Agrokor otet, ali ono što je zanimljivo je da u jednom trenutku se ruski Sber pokušao upisati na ovu palaču u toj multinacionalnoj rošadi, ali na kraju nisu uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovako trenutno stvari stoje. Vlasnici oko 20 posto Fortenove su domaći i strani mali dioničari. Oko 7 posto pripada ruskoj VTB banci, oko 27 posto dionica posjeduje Pavao Vujnovac preko PPD grupe. 43,4 posto držao je Sberbank koji je dvaput neuspješno pokušao prodati svoj dio, ali treća sreća stigla je sa šeikom. Doduše kad je nastala cijela ona drama prije 5 godina i kad je Lex Agrokor brže bolje donesen, tada nije bila samo privatna kompanija, već strateška. A sada je, čini se, glavni strateg iz Dubaija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo