OD DANAS SKUPLJI PLIN, OD SUTRA STRUJA: / 'Prije godinu dana računi su mi bili oko 1200, a sad su preko 2100 kn'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

A koliko će zaista kućanstva stajati poskupljenje plina, vidjet će se tek iduće zime

1.4.2019.
8:09
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Još od prošle godine, najavljuje se poskupljenje plina, a ministar Ćorić u siječnju je najavio kako se poskupljenje plina očekuje od 1. travnja te da će iznositi deset posto. Govorio je kako kućanstva u Hrvatskoj sada plaćaju plin 20 posto niže od tržišne cijene pa će eto tako poskupjeti neovisno o LNG-u s kojim ga se povezuje.

Na kraju je plin poskupio u prosjeku za 7 posto. Računi za prosječnu potrošnju biti veći za 20-ak kuna mjesečno. No, pravi učinci poskupljenja vidjet će se tek najesen, s početkom nove sezone grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuplja struja za poduzetništvo'

Iako se ponavljalo kako neće poskupjeti struja za građane, za dio poduzetnika je porasla i to drastično.

Za dio poduzetnika struja će od sutra biti još skuplja, točnije za one koji su na zajamčenoj usluzi i po inerciji nisu prešli kod tržišnog opskrbljivača. Takvih nema mnogo, pod kategorijom "zajamčene usluge" proda se oko 8 posto električne energije. Poskupljenje bi ih moglo potaknuti na traženje jeftinije ugovorne opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o poskupljenju od 20-30 posto. Kod velikih kupaca i do 40 posto", rekao je za HRT dr.sc. Srđan Žutobradić, iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

'Bojim se i računati'

"Prije nešto više od godinu dana mjesečni iznosi za električnu energiju su bili oko 1200, 1300 kuna, sad su mi preko 2100 kuna, a s ovim novim poskupljenjem bojim se i računati", rekao je za HRT je Davor Subić, Drvodjel d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena struje koju plaćaju poduzetnici u Hrvatskoj - na razini je one koju plaćaju poduzetnici u Austriji, a od Francuske smo čak skuplji. To, naravno, utječe na konkurentnost naših proizvoda na jedinstvenom europskom tržištu, upozoravaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo