RTL Dosje / Od brigadira Burčula do ostavki: Sve će to u utorak biti na stolu kada će se Milanović i Plenković naći oči u oči

Dok vojsku trese skandal s drogom i nerazjašnjena samoubojstva, dva glavna čovjeka međusobno se prepiru oko svojih ovlasti

7.11.2021.
19:30
VOYO logo

Već dva tjedna traje unakrsna vatra predsjednika Republike i ministra obrane. Rezultiralo je traženjem dvije ostavke, jednog opoziva, a sve je začinjeno i brojnim uvredama.

Od psihijatrijskog slučaja, lažova, opušaka do otkrivanja lošeg stanja u hrvatskoj vojsci. Sve bi to u utorak trebalo biti na stolu u Banskim dvorima na sjednici Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost kada će se Milanović i Plenković napokon naći oči u oči.

Dok hrvatskim nebom još lete prastari Migovi, a na Jadranskom moru plovi tek jedan obalni ophodni brod. Dok vojsku trese skandal s drogom i nerazjašnjena samoubojstva, dva glavna čovjeka Hrvatske vojske, vrhovni zapovjednik i ministar obrane, međusobno se prepiru oko svojih ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sukob u državnom vrhu /

Plenković kontra Milanovića. 'Pa nije politika neki balet', veli jedan, a drugi: 'Sad bi on malo razgovarao'

Image
Sukob u državnom vrhu /

Plenković kontra Milanovića. 'Pa nije politika neki balet', veli jedan, a drugi: 'Sad bi on malo razgovarao'

Uvrede predsjednika i ministra nastavile su u punom jeku

"U vojsci sam ja zapovjednik a ne neki ministar i on to treba shvatiti", rekao je Milanović krajem listopada. Nekoliko dana kasnije ministar obane Banožić na predsjednikov komentar odgovorio je:

"Jadna jadna politika iskompleksiranog čovjeka. On je psihijatrijski slučaj". Milanović nije ostao dužan pa je Banožića nazvao "nebitnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je Milanović u Požegi na prisezi ročnika i pokazao. Ministra je zaobišao bez pozdrava i prvi put u povijesti preko načelnika glavnog stožera zabranio mu govoriti. "Pitao sam načelnika nekoliko puta zašto to radi, rekao je da je to tako da mora.
pa sam ga ja zatražio usmenu ostavku", rekao je nakon incidenta Banožić.

"Tko je on da traži ostavku, tko je on ajde da ja tražim njegovu", rekao je Milanović. To je i učinio u vukovarskom Lušcu gdje su se barem rukovali. To je bilo to, za Milanovića Banožić više ne postoji, već samo premijer: "obuzdaj skrbniče svog jarana", izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo se slobodno može nazvati jednim puzajućim državnim udarom", odgovrio je premijer. "S obzirom da je on puzajući državni udav ja očekujem da pridavi svog malog Baneta i da se taj čovjek makne", izjavio je u svom stilu predsjednik.

Milanović je zatražio sjednicu Vijeća za obranu, Plenković uzvratio sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost dok su međusobne osobne uvrede predsjednika i ministra nastavljene u punom jeku.

Milanović je Banožića nazvao "opuškom", a Banožić njega "čovjekom bez karaktera". "On je ponavljač, popravna škola, čovjek za ništa", rekao je Milanović za Banožića. Za ministra je "najveći problem što predsjednik nikada nije bio radnik", kako kaže, a smatra i da je "najlošiji predsjednik i da je bi najlošiji premijer".

Milanović je Banožića nazvao i "zlostavljačem vojske", a kada ga je on nazvao psihijatrijskim slučajem, predsjednik je odgovorio: "možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike". I tu nije stalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se bar naizgled nije htio miješati, no stao je uz svog ministra. "Kako vrijeme odmiče ministar Banožić je najstabilniji", izjavio je.

Premijer se ipak povukao kada se postavilo pitanje je li vrijeme za Milanovićev opoziv, za razliku od Banožića.

Zašto je došlo do prepirki?

Što je uopće bio povod cijelog sukoba? Slučaj prvi: brigadira Elvis Burčula ministar je umirovio, dok je predsjednik tražio da ostane još dva i pol mjeseca. Slučaj drugi: slanje časnika Počasno zaštitno bojne na komemoraciju u BiH za što tvrdi ministar nije tražena njegova suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako čuješ da Vrhovni zapovjednik nešto traži, a da je to uobičajeno onda to napraviš, ako ne onda ideš u rat", tvrdi Milanović. "On je donio ovaj zakon sada ga prvi ne poštuje. Dovoljno govori o njegovom karakteru", komentirao je Banožić.

Ministar je zatražio i vojnu inspekciju svih zapovjedi admirala Hranja, koje smatra protuzakonitim. "Kada je podizao helikoptere i odlazio tko zna gdje, stavljao oznaku tajnosti samo da se ne zna gdje je putovao", tvrdi ministar obrane.


Prepirke su nastavili i preko priopćenja- načelnik Hranj neoubičajeno je odgovarao preko ureda predsjednika, a ministar je blatio predsjednika na stranicama ministarstva. "Koristiti stranice MORH-a kao da je to laki žurnal HDZ-a za obračun s predsjednikom i načelnikom glavnog stožera to nismo vidjeli 25 godina", kazao je Milanović.

Nisu se birala sredstva pa i javnim sramoćenjem hrvatske vojske. "Pogledajte ovo bili ste unutra kako to izgleda kao Černobil, ali se zato puše cigare od sto dolara, smiče se jelene i srndače i veprove karabinom od pet tisuća eura u okolici Vinkovaca i Gašinaca. Za to se ima", komentirao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U njegovom mandatu najmanje se ulagalo u vojsku, i on će sada držati slovo o materijalnom stanju", uzvratio je Banožić.

No, povlačenja s obje strane nije bilo, pa je Milanović poslao i pismo premijeru gdje je pobrojao sve grijehe Banožića, a premijer je samo odgovrio: "kakva smjena, pa to su smješne teze". Uzvratio je Milanović oko izbora veleposlanika povlačeći svog predstojnika ureda.

I na kraju sve se ponovno vratilo na predsjednika i premijera. Upravo ono što je Milanović otpočetka tražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nije bilo ovakve situacije, zbog truda svih, kažu i prijašnji ministri i predsjednici. "Ovo je sigurno trenutak da premijer jer je šef ministru stane na loptu i da se krene u normalnu komunikaciju", kaže bivši predsjednik Ivo Josipović.

"To zaslužuje jedino opće ismijavanje, bahatost, egoizma, egocentričnosti i nebrige", komentirala je Željka Antunović.

O svemu će premijer i predsjednik oči u oči morati raspraviti u utorak. Dnevni red još nije poznat. Hoće li biti otvoreno pitanje odlaska Banožića ili je poljuljana pozicija admirala Hranja ili se neće dogoditi ništa. Jedno je bar utješno: "Nismo mi u ratu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega, jasno je da je suradnja troje glavnih ljudi vojske Milanovića, Hranja i Banožića ozbiljno narušena, pitanje je je li ona uopće moguća.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo