osmaši i petaši / Ocjena sustava, a ne učenika: Što donose i zašto se uvode nacionalni ispiti za osnovnoškolce?

Više od polovine učenika su odlikaši, a zaslužuje li i sustav obrazovanja odličan, pokazat će nacionalni ispiti.

24.6.2021.
8:12
VOYO logo

Iduće školske godine uvode se nacionalni ispiti. U svibnju će ih pisati osmaši, a kasnije i petaši. Takvi ispiti ocijenit će ne samo učenike, nego cijeli sustav obrazovanja. Prije svega trebali bi otkriti što za kvalitetnije obrazovanje treba mijenjati. 

Bit će to ocjena sustava, a ne učenika.

"Djeca i roditelji mogu biti mirni jer te ocjene neće utjecati na upis u srednju školu, niti u 5. razredu za nastavak školovanja. To će zaista biti ocjena sustava, kako bi doista vidjeli u kojoj mjeri je u diskrepanci količina odličnih i vrlo dobrih ocjena u redovnoj nastavi u odnosu na rezultate nacionalnih ispita", kaže Vinko Filipović, v. d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 80 škola

Iduće školske godine u svibnju polagat će ih osmaši. Učenici koji na jesen upišu četvrti razred će kao petaši polagati nacionalni ispit iz gradiva četvrtog razreda.

Njihovo znanje provjeravat će se iz hrvatskog jezika i matematike te prirode i društva.
U 8. razredu ispite će pisati iz hrvatskog, matematike, fizike, kemije i biologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kriterij za upise? /

Ipak ništa od 'male mature'? Fuchs otkrio kada će se i kako uvesti nacionalni ispiti

Image
Kriterij za upise? /

Ipak ništa od 'male mature'? Fuchs otkrio kada će se i kako uvesti nacionalni ispiti


Nacionalni ispiti provodit će se u 80 škola iz cijele Hrvatske, a rezultati će učenicima pokazati koliko je njihovo znanje u odnosu prema drugima. Trebali bi služiti za kreiranje i promjene obrazovnih politika i kao uputa učiteljima što treba mijenjati.

"Osim uvida u stvarno znanje učenika, možemo jako dobro vidjeti kako pojedini učitelji rade i na taj način pomoći i snimiti situaciju kako bi kvaliteta znanja bila što bolja i veća. Mislim da onda više ne bi bio toliki pritisak roditelja na ocjene nego na znanje što i je bit škole", kaže Krešimir Supac, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Moguće promjene

Odlična ocjena nema u svakoj školi istu težinu, pa u zagrebačkom MIOCU već šestu godinu zaredom prije upisa provode dodatanu provjeru znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo imali mogućnost odrediti 208 učenika od 600 prijavljenih koji žele upisati XV. gimnaziju jer su to sve bili odlični učenici s prosjekom 5,0 i morali smo upisati više od 250 učenika", Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Hrvatska je uz Grčku jedina zemlja Europske unije koja nema standardizirane ispite za praćenje učinkovitosti obrazovanja. Nacionalni ispiti u Hrvatskoj su se samo povremeno provodili od 2006., no tek sada mogli bi uroditi promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo