TEŠKA DILEMA / Morat ćete birati kako ćete kuhati i grijati se; drastično će poskupjeti plin i struja: 'To se nije smjelo dogoditi...'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Plin u bocama je već poskupio za 30-ak kuna, dok se na proljeće očekujue novo poskupljenje, a u međuvremenu građani ostaju i bez jeftine struje

22.11.2021.
20:55
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Plin ili struja, pitanje je sad. Naime, plin u boci je od početka godine poskupio za 30 posto, pa mnoga kućanstva razmišljaju o tome je li isplativije kuhati na plin ili struju. Država je obećala da će cijena plina za grijanje ostati na istoj razini do travnja sljedeće godine, tako da ovdje dvojbi zasad nema.

No, ovako stoje stvari s plinom u Splitu. Dosad su svi mali distributeri boca bili za pet do deset kuna skuplji od INA-e, ali kako je najveća domaća naftna, ali i plinska kompanija, krenula u poskupljenje, tako su oni odlučili malo "zakočiti". Prešutni je dogovor, kaže jedan od desetak splitskih distributera za Slobodnu Dalmaciju, da se cijena jedne boce zadrži na 140 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VODEĆI STRUČNJAK UPOZORAVA /

'Cijene plina u Hrvatskoj mogle bi rasti 30 posto, zna se i točan datum'; Objasnio i veliku Putinovu igru zbog koje strepi Europa

Image
VODEĆI STRUČNJAK UPOZORAVA /

'Cijene plina u Hrvatskoj mogle bi rasti 30 posto, zna se i točan datum'; Objasnio i veliku Putinovu igru zbog koje strepi Europa

U Zagrebu, boca plina košta od 130 do 140 kuna kod distributera, a 150 kuna na INA-inim benzinskim postajama. Naravno, i distributeri prate globalne cijene plina. No, prosječno kućanstvo mjesečno plaća struju oko 240 kuna, a i plin postaje sve skuplja stavka.

Poskupjet će i struja

No, poput plina, Europi prijeti i poskupljenje struje, a države poduzimaju razne mjere kak obi spriječile udar na građane. Ipak, svi iščekuju nove cijene. “Godinama su iste cijene struje kod nas. Prosječan račun za struju prosječnog hrvatskog kućanstva iznosi 240 kuna mjesečno, a u međuvremenu je porasla prosječna hrvatska plaća, pa sada ispada da jedno kućanstvo iz svojeg prosječnog budžeta za struju izdvaja tek 3,2 posto”, rekao je Nenad Kurtović, savjetnik za kupoprodaju električne energije u splitskoj udruzi Dalmatinski potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je struja postala najmanji režijski trošak u prosječnom kućanstvu te dodao da i tih 240 kuna treba uzeti s rezervom, jer troškovi nisu isti u svim dijelovima Hrvatske. Naime, na sjeveru postoje plinovodi i toplane, čega u Dalmaciji nema, pa svi ovise više o struji i plinskim bocama.

'Teret poskupljenja trebalo je podijeliti'

HEP je poduzetnicima od 1. listopada već povisio cijenu struje za 40 kuna, a potom su se poduzetnici dosjetili da to poskupljenje i naplate poskupljenjem svojih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To se nije smjelo dogoditi jer su proizveli veći udar na kućanstva nego da se podigla cijena struje. HEP kupuje struju po 1,5 kunu za kilovat, a kućanstvima prodaje za 45 lipa. To se nije smjelo dogoditi, teret poskupljenja trebalo je podijeliti na kućanstva i poduzetnike, ali to je sada već dobilo političku dimenziju", govori Kurtović.

Naglasio je kako će struja sasvim sigurno poskupjeti početkom sljedeće godine. Nije htio procjenjivati koliko bi poskupljenje moglo biti, no čak i uz poskupljenje plina, teško je očekivati da će struja ostati najmanji režijski trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo