MJERE VRIJEDE JOŠ 14 DANA / Vlada ograničila cijene goriva uz jednu novost; Filipović objasnio detalje pa odgovorio na pitanje stiže li nam recesija

Vlada je osim maloprodajne, ograničila i veleprodajnu cijenu goriva

4.7.2022.
10:07
VOYO logo

Vlada je produljila mjere kojima će se ograničiti cijene goriva. Tako će odlukom Vlade biti fiskirane maloprodajne cijene svuda osim na autocestama.

Novost je kako se fiksiraju i veleprodajne cijene čime će Vlada pokušati pomoći i distributerima nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada RH

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana", stoji u priopćenju Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MJERE VRIJEDE JOŠ 14 DANA /

Vlada ograničila cijene goriva uz jednu novost; Filipović objasnio detalje pa odgovorio na pitanje stiže li nam recesija

Image
MJERE VRIJEDE JOŠ 14 DANA /

Vlada ograničila cijene goriva uz jednu novost; Filipović objasnio detalje pa odgovorio na pitanje stiže li nam recesija

Inače, premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović sudjeluju na konvenciji hrvatskih izvoznika te dodjeli nagrade ''Zlatni ključ'' najboljim izvoznicima u 2021. godini. Nakon dodjele nagrada očekuju se i njihove izjave, ali je Plenković već u svom govoru istaknuo da Hrvatska ''živi u nekoliko paralelnih kriza; covid-19, ruska agresija na Ukrajinu, klimatska kriza.''

Dodao je da je Vlada produljila mjere zamrzavanja goriva kako bi spasila građane te gospodarstvo, napose male poduzetnike te da to nisu učinili iz hira. "Nema nikoga tko se može izuzeti iz energetske krize, stoga je važno kako ćemo reagirati, jer cijene goriva determiniraju gospodarstvo, a opskrba determinira funkcioniranje cijelog društva", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita standarda građana

Ministar financija Davor Filipović je nakon konvencije poručio: "Jutros smo donijeli odluku koja ide u smjeru zaštite standarda naših građana i gospodarstva pa će u sljedeća dva tjedna cijena goriva biti ista kao i prethodna dva tjedna izvan autocesta. Na autocestama će se cijena formirati slobodno, pa će doći do pojeftinjenja. Novi plan je da ćemo za sljedeća dva tjedna ograničiti veleprodajnu cijenu kako bi najveći distributeri podnijeli teret koji sad podnose mali distributeri. Bili smo s njima u kontinuiranoj komunikaciji. U protekla dva tjedna im INA nije podizala cijenu, ali oni nisu prodavali koliko su mislili, pa će INA taj teret preuzeti na sebe. U Udruzi malih distributera je 40 subjekata, koji su u 2021. ostvarili 3,5 milijardi kuna prometa i oko 133 milijuna kuna dobiti. Ja se nadam da će oni nastaviti tako poslovati i da će prebroditi teške uvjete.

Maloprodajna cijena će biti 13,08 kuna, da nije intervencije Vlade, cijena dizela bi bila preko 16,50 kuna", ustvrdio je Filipović i ponovio da svi trebaju dati svoj doprinos u kriznom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobit ili gubitak poduzeća se određuje od prvog do posljednjeg dana u godini. Treba gledati sve, a ne samo dva tjedna. Nitko neće ovdje proći neokrznut i zato trebamo sjesti i razmisliti kako to učiniti u interesu građana i gospodarstva. Sve opcije su i dalje na stolu", ponovio je ministar.

"Teško je reći što će se događati za sljedećih sedam ili 14 dana. Pratimo situaciju i reagirat ćemo po potrebi, to možete biti sigurni", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka li nas recesija?

"Svima je teško, razumijem da je to situacija na koju oni nisu navikli. Prošle i ove godine su dobro poslovali, a prošla dva i sljedeća dva tjedna će im biti teška, ali mogu to prebroditi", ponovio je o zahtjevima malih distributera goriva.

"Vaučeri su jedna od opcija i oni će biti razmatrani najesen", potvrdio je ministar, a zatim je i odgovorio na pitanje očekuje li nas recesija već ove godine. "Ove godine globalno gospodarstvo neće otići u recesiju. Što će biti sljedeće godine, teško je reći. Mi trebamo samo učiniti da naš rast bude sve veći. Turistička sezona nam je dobra. Treba činiti i djelovati, a to je ono što Vlada RH radi", dodao je Filipović svoju analizu recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena dizela bit će 14,28, a 13,80 kuna bit će cijena benzina na autocestama. Premium goriva ostaju nešto skuplja. To je slobodno kretanje cijena na tržištu", otkrio je ministar.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo