USTA MOJA HVALITE ME / Plenković se hvalio zamrzavanjem cijena goriva, najavio rekordnu sezonu i pad nezaposlenih: 'Ne pamtim kad je bilo tako dobro'

Informacija o stanju nakon potresa prva je točka dnevnog reda, a prije toga se očekuje obraćanje predsjednika Vlade

21.6.2022.
12:40
VOYO logo

Na samom početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković se osvrnuo na odluku o zamrzavanju cijena naftnih derivata.

“Vjerujemo da je na ovaj način pronađen pravi balans i da će to biti dobro i korisno, a mi ćemo za dva tjedna vidjeti kakve će okolnosti biti i koje ćemo mjere tada poduzeti”, rekao je Plenković. Najvažnijom je vijesti protekloga tjedna ocijenio odluku iz Luksemburga, da je Hrvatska spremna za uvođenje eura, a spomenuo je i otvaranje nove tvornice dijelova za zrakoplove, kazavši da je i to pokazatelj koliko je Hrvatska atraktivna za strane investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne sjećam se kad je bilo tako dobro'

Pohvalio je i pad broja nezaposlenih. “U sljedećem bismo razdoblju mogli doći do brojke ispod 100.000 nezaposlenih. Ja se ne sjećam kad smo zadnji put imali takvu brojku”, rekao je Plenković, dodavši da su tome doprinijela i sezonska zapošljavanja. Rekao je i da vjeruje u sjajnu sezonu. "Mislim da možemo govoriti o rekordnoj sezoni", rekao je te nastavio nizati podatke o porastu broja vozila, fiskaliziranih računa i broja noćenja.

U nastavku sjednice Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. "Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu", kratko je rekao premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva. Hrvatskome saboru upućen je i konačni prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se, kako bi se pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo to područje u jedan zakon spajaju sadašnji Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.

Odluke u korist stanovništvu na potresima stradalom području

Vlada je usvojila i četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je do kraja godine produžena otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je 8 milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna  s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.

Odlukom žele spriječiti zastoj u građevini

Vlada je u utorak donijela zaključak kojim želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo