JUŽINA POGODUJE VIRUSIMA / Očekuje nas vrhunac gripe: deset osoba dosada preminulo od posljedica zaraze, a broj oboljelih veći od devet tisuća

U ovim trenucima od gripe je u Hrvatskoj oboljelo više od 9 tisuća osoba. I još nismo na vrhuncu epidemije

17.1.2018.
18:51
VOYO logo

Gripa ne miruje. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti zbog komplikacija izazvanih ovom bolešću od početka prosinca hospitalizirano je oko 130 osoba. "U ovoj epidemiji je preminulo nažalost 4 bolesnika. Dva u kojih je dokazan virus gripe, kao siguran uzročnik bolesti i uzrok smrti i dva kod kojih se to sumnja, ali laboratorijski gripa nije potvrđena", kazao je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Riječ je o pacijentima starije životne dobi, a od posljedica gripe u Hrvatskoj je ove sezone, prema dosadašnjim dojavama, umrlo desetero ljudi. Broj oboljelih veći je od 9 tisuća i još će rasti, jer se vrhunac epidemije tek očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhunac bolesti bi mogao biti ovaj ili već slijedeći tjedan a mogao bi biti tek za dva-tri tjedna to je isto nemoguće predvidjeti jer mi ćemo znati da je vruhunac kada prestane rasti broj prijava u tjednu. Zasad još uvijek kao što vidite jako raste", tvrdi Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Čekaonice pune i zbog gripe, ali i raznih viroza. Povratkom skijaša s odmora i povratkom u školske klupe, liječnici očekuju i novi val oboljelih. Onima koji već sada imaju simptome gripe savjetuju da ipak ostanu kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gripa se prenosi bliskim kontaktom, kašljanjem, kihanjem direktnim kontaktom s rukama na pacijenta onda je za druge pacijente sigurnije da ti pacijenti ostanu doma", objašnjava Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine.

Među oboljelima i dalje prevladava virus tipa B. Potrošeno je 295 tisuća doza trovalentnog cjepiva, a koliko je učinkovito, znat će se tek na kraju sezone. No, cjepiva ima još. "Mi imamo pedeset doza, gradski zavod ima 90 doza, nisu to velike količine, ali sad ako uvijek još netko se želi cijepit, a nije imao priliku, može" kazao je Kaić. Većina  to ipak ne želi jer protiv gripe se nije cijepilo više od 90 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo