Obredno smo puštali krv, sekta je htjela da se ubijem

Mladog Varaždinca Dejana Plantaka splet životnih okolnosti doveo je u sotonističku sektu Crna zora.

4.1.2011.
17:52
VOYO logo

Mladi Varaždinac Dejan Plantak (23), koji je danas potpredsjednik Udruge 'Anđeli čuvari', u dobi od 16 godina postao je član sotonističke sekte Crna zora koja djeluje u Varaždinu. Kako je ispričao za Roditeljski.info, bezbrižno je odrastao, a najviše ga je zanimala alternativna i heavy metal glazba. Sukladno svojim interesima, izgradio si je imidž i pronašao prijatelje s kojima je provodio vrijeme.

"Problemi su počeli kada sam završio u bolnici na duže vrijeme zbog problema sa srcem. Već sam se dvije godine intenzivno družio s tadašnjim prijateljima metalcima, drastično sam popustio u školi, a zbog svega ni doma situacija nije bila najbolja. Prijatelji su mi se zabrinuto javljali i raspitivali se o mojem zdravlju. Jednog dana su me pozvali da izađemo izvan grada, a sve kako bi mi nešto pokazali", prisjetio se Plantak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je mislio da će to biti jedan običan izlazak uz piće i slušanje glazbe, no prijatelji su ga odveli do starog napuštenog vojnog objekta u kojem se te večeri održavala crna misa.

Rezanje dlanova i dozivanje demona

"U tom je trenutku bilo već prekasno da se okrenem i odem doma. Shvatio sam da je obred moje inicijacije bio planiran puno ranije. Zamislite situaciju u kojoj vidite osobe s kojima ste se družili svaki dan, a niste ni posumnjali što rade kada ih ne vidite, kako si režu dlanove staklom i dozivaju demona koji bi im trebao pomoći u životu i osigurati ostvarenje nekih ciljeva", ispričao je Plantak. Opisao je da je u obredu bilo bitno da svatko da nešto svoje, najčešće krv, koju su potom stavljali u posudu koja se palila, dok je istodobno vođa sekte prizivao vraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sektaši su imali i takozvanu Crnu knjigu u kojoj su opisana sotonistička učenja i vjerovanja. Plantak kaže da se sve svodilo na štovanje vlastitog života i potreba, dok su se drugi i sve ostalo zanemarivali. Članovi sekte su vjerovali, tvrdi, da oni koji manipuliraju drugima navodeći ih na samoubojstvo tako dobivaju energiju.

"Kako sam naknadno shvatio, upravo sam ja trebao biti taj kojega su namjeravali navesti na samoubojstvo. To se ne događa izravno, nego na suptilnim razinama. Kroz svoja vjerovanja i priče vas navode da sve lošije mislite o sebi samima pa se samoubojstvo na kraju čini logičnim odabirom. S obzirom na životne okolnosti, u to sam vrijeme bio laka meta", kazao je Plantak. Tada je upoznao Nebojšu Buđanovca, socijalnog pedagoga iz Varaždina, koji se kroz udrugu 'Anđeli čuvari' sustavno bavi problemom sotonizma, koji mu je pomogao da napusti sektu. Kad se u cijeli slučaj umiješala policija, članovi sekte su mu na cesti vikali da je 'cinker', a danas ga uglavnom ignoriraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stil oblačenja i način života nemaju veze sa sektama

"Javnost često percipira sotoniste kao mladež koja nema pametnijeg posla u životu i to je jednim dijelom točno. Zaista, ima skupina kojima je to furka, no isto tako ima i onih koji se ozbiljno time bave i takve su skupine ozbiljna prijetnja društvu. Ljudi ne vide da se tu radi o kršenju ljudskih prava. Svi imaju najbolje mišljenje o svojoj djeci. Ni moji roditelji nisu nikad posumnjali da sam ja u sekti", kazao je Plantak za Roditeljski.info. Napominje ipak kako stil oblačenja i način života nemaju veze sa sektama.

Plantak kaže da je Crna zora bila povezana i s okretanjem križeva na groblju u Varaždinskim Toplicama prije nekoliko godina. Danas broji dvanaestak članova, no Plantak sumnja da je organizaciji okupljeno puno mlađih članova u dobi od 14 do 16 godina s kojima se stariji članovi sekte ne pojavljuju u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201003010349006 arti-201002120017006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo