'NE MOŽEMO NE OSUDITI AGRESIJU' / Milanović o ratu u Ukrajini: 'Naši vojnici mogu u Mađarsku, dalje od toga ne'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Milanović je kazao da je rat gora kriza od epidemije te da agresiju ne Ukrajinu ne možemo ne osuditi

25.2.2022.
11:10
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u petak je sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne te je tom prilikom dodijelio beretke, odlikovanja i pohvale pripadnicima Počasno-zaštitne bojne.

Uslijedio je prigodno obraćanje predsjednika Milanovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Suočavamo se s većom krizom od epidemije'

"Prije točno dvije godine na današnji dan bio je također Vaš dan. To je dan kad je došla vijest o covidu-19 u Hrvatskoj. Bogatiji smo za jedno neugodno iskustvo.

Image
OGLASIO SE PREDSJEDNIK /

Milanović sazvao hitan sastanak vrha vojske i obavještajaca: 'Oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu'

Image
OGLASIO SE PREDSJEDNIK /

Milanović sazvao hitan sastanak vrha vojske i obavještajaca: 'Oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu'

Danas, dvije godine kasnije, suočavamo se s jednom većom krizom. To je rat, koji je gora kriza od epidemije. Rat nije na našim granicama, ali je blizu. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruska Federacija je napala Ukrajinu. Što je tu naša uloga? Naša uloge je da kao saveznici u NATO-u budemo lojalni, da s humanitarne, diplomatske i ljudske strane učinimo sve što je u ovom trenutku moguće, ako je moguće, a uvijek je moguće. I da budemo svjesni da smo zemlja Zapada, zapadne kulture i civilizacije i da smo zato u NATO savezu. I nismo slučajno tamo", pojasnio je predsjednik.

Nakon završetka svečanosti, predsjednik je odgovarao na novinarska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O situaciju u Ukrajini rekao je da su "sankcije najstrože dosad", ali da on ne može zaustaviti rusku vojsku. "To su samo sankcije, nažalost ne djeluju. Podržali smo ih jer drugog izbora nema", dodao je.

'Naši vojnici mogu u Mađarsku, dalje od toga ne'

"Ne želim da ovi vojnici idu tamo gdje ne moraju i nije njihova dužnost. Baltičke zemlje su druga priča, ne vidim da su ugrožene. Ako budu, tu smo. Ušli smo u NATO u gotovu situaciju, znali smo gdje ulazimo, opet bih se za to zalagao. To ne opravdava rusku agresiju na Ukrajinu, to je vojna agresija - ruska vojska ulazi u Kijev", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini Milanović je rekao: "Gdje bi nam bio kraj kada bismo se tako dogovarali oko nekih drugih jednako važnih, čak i važnijih stvari? Naši vojnici eventualno mogu u Mađarsku, više od toga ne", poručio je.

Iskazao je čuđenje da NATO savez održava sastanak putem videoveze što, prema njemu, ne ostavlja dojam ozbiljnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Situacija je ozbiljna'

Govorio je zatim o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan pa onda sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Meni instrukcije prije sastanka NATO-a ne trebaju, kao što ne trebaju Plenkoviću od mene. Mi smo u kontaktu, to je zasad najvažnije", kazao je.

"Zanima me efekt sankcija na dvije velike banke u sustavu Fortenove i hoće li to imati negativne posljedice za Hrvatsku, ali za to treba press konferencija ministra financija", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanima je Milanović poručio da je situacija u Ukrajini ozbiljna, ali da budu mirni.

"Politika EU-a prema zemljama zapadnog Balkana, Gruziji se ne treba davati perspektivu ulaska u EU, Zapad je više puta obećavao i zavlačio Tiranu, Podgoricu... To su deluzije, poluistine, a te zemlje ili nisu otvorile niti jedno poglavlje ili su nekoliko. Ako ćemo lagati te zemlje, onda je bolje da nikom ništa ne obećavamo", rekao je, dodajući da je "avanturistički" uplitati Gruziju u to. "To je kavkaska država, treba imati dobar status, ali i dobre odnose s Rusijom, ma tko tamo bio na vlasti. To je avanturistička politika koja ne donosi ništa dobro. Kriteriji moraju biti strogi. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo za odabrane, ne otvorena vrata", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Beograd igra igru'

Osvrnuo se i na poziciju Srbije. "Srpsko vodstvo ne zna što bi reklo, oni su kao na žeravici. "Beograd igra igru, čekaju kad će Rusi ući u Kijev. Beograd je slab, što će oni napasti? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Dodik? S čime, uz čiju potporu? Pa ruski avioni ne mogu preletjeti NATO članice", rekao je Milanović.

"Oni su se šćućurili i gledaju što se događa. Možda je vrijeme da se Beograd odluči hoće li u EU. Ako Aleksandar Vučić prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova. Oni su sami došli u neugodan, začarani krug", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je kazao da u ovom trenutku dijeli stavove s premijerom Plenkovićem.

"Rusija je napravila ono što nije smjela i za to će biti sankcionirana. Koliko, moja procjena je vrlo malo. Dolazi do strateškog sljubljivanja Rusije i Kine što možda nije idealno, ali do toga je isto dovela određena vrsta kratkovidne politike", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve velike države su potencijalni monstrumi'

Upitan je li ovo početak Putinova kraja, Milanović je kazao da to ne može reći. "Vidio sam da su Rusi, nažalost, u 24 sata napravili ogromne prodore. A je li to početak Putinova kraja? Kraj Rusije nije, a svatko od nas ima nekakav kraj. I početak kraja, koji se često ne vidi", rekao je.

"Sve velike države su potencijalni monstrumi, njih treba stalno shvaćati ozbiljno. I njihov potencijal da naprave štetu treba shvatiti ozbiljno. Danas je to Putin, sutra je to netko drugi. Rusija nije Srbija. Ona je tamna. Mi moramo gledati da sačuvamo svoj način života. Možda da manje idemo kao propovjednici svijetom, govorimo što djeca trebaju učiti u školama. To EU radi Mađarskoj i Poljskoj", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne podržavam politiku tih država, ali to je njihovo pravo", rekao je Milanović.

"Ukrajina je prepuštena sama sebi. Vidjet ćemo tko i kako organizira otpor. Kako su Rusi tako brzo ušli u centar Kijeva? Ako se ljudi žele boriti, neka se bore. Ja bih prihvatio izbjeglice, uvjeren sam da je Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice ako ih bude", rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno je kazao da je rat u Ukrajini tema dana, no podsjetio je na događanja u BiH i opstrukciju izborne reforme. "Suosjećam s Ukrajinom, ali ove druge stvari su naši vitalni interesi. I tu očekujem solidarnost", kazao je.

"Ne želim da se taj fokus izgubi, a vremena nema. To je za Hrvatsku jako važna tema, ali danas je Ukrajina najvažnija", zaključio je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo