Objavljeni podaci zbog kojih bi se Zoran Milanović trebao zamisliti

Svibanj je politički bio poguban za sve političare, svi su gubili potporu. Ponajviše razloga za zabrinutost ima premijer Zoran Milanović, jer je pala podrška SDP-u i radu Vlade.

27.5.2013.
19:16
VOYO logo

SDP u svibnju nije ni popravio ni pokvario rejting i mjesec završava s 23,8 posto potpore birača. HDZ se pak "popravio" za dva postotna poena i sada najveća oporbena stranka ima potporu 21,5 posto birača. Kako je razlika između dviju stranaka unutar statističke pogreške, može se reći da su SDP i HDZ poravnani.

SDP je i dalje s ovim rejtingom otprilike kao i u proljeće 2007., a HDZ-u je ovo drugi najbolji rezultat u posljednjih 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolji dani za HNS

Laburisti su i dalje treća stranka po jakosti, a mjesec su završili s potporom od 13,1 posto, pokazuje to redoviti CRObarometr kojeg je provela agencija Ipsos Plus na 1.000 ispitanika.

Zanimljivo je da je podrška HNS-u prvi put nakon dugo vremena iznad 4 posto. Mjesec završavaju na 4,4 posto potpore birača. HSS trenutačno uživa potporu od 3,9 posto, a HSP dr. Ante Starčević ima potporu od 3,1 posto. Grubišićeva lista ima potporu od 2,7 posto, a HDSSB je trenutačno na 2,6 posto. HSU je pak mjesec završio na 2,5 posto, javlja Dnevnik.hr. Ostale stranke imaju: BUZ 2,1 posto, HSP je na 1,6 posto, HSLS i IDS na 0,8 posto, a SDSS na 0,4 posto. Kerumova stranka je na 0,3 posto, a za neku drugu stranku glasovalo bi 2,4 posto, dok je neodlučnih 13,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanoviću pada popularnost

Zoran Milanović pak svibanj završava s najmanjom potporom među građanima - u ovom trenutku podupire ga 34 posto građana. Premijer ima znatniju potporu među starijim biračima i to onima iznad 60 godina uz potporu od 38 posto. No zato je među mladima manje popularan, a najnepopularniji je među generacijom od 31-45 godina gdje uživa potporu od 26 posto.

Tomislav Karamarko ima potporu od 18 posto. Šef HDZ-a nešto bolji rejting ima među mladim biračima do 30 godina, a najlošije stoji među biračima od 45 do 60 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je najpopularniji političar predsjednik Ivo Josipović koji ima podršku 73 posto građana, ali blagim padom. Drugi je Dragutin Lesar s 48 posto, a treći Ivan Grubišić s 47 posto potpore. Josip Leko ima potporu od 47 posto, a šefica diplomacije Vesna Pusić42 posto. Ruža Tomašić jedina je za dva posto popravila rejting i sada ima 34 posto, isti postotak potpore kao i Zoran Milanović.

Potpora Vladi nikad manja

Zadovoljstvo Vladinom politikom sve je manje, točnije najmanje od formiranja Vlade. U ovom trenutku 24 posto građana podupire Vladinu politiku, a protiv je njih 66 posto. 9,7 posto birača nema stava oko rada Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjerom kojim ide Hrvatska trenutačno je nezadovoljno 71,7 posto birača, a zadovoljno njih 19 posto.

Sve tri institucije imaju blagi pad potpore gledano školskim ocjenama. Predsjednik je na 3,25, Vlada je 2,18, a Hrvatski sabor 1,93.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo