LIJEČNICA O PROBLEMU '20 DANA SAMOIZOLACIJE': / 'Najveća zabuna bude oko trajanja, to je razlog nesuglasica i malo žešćih komunikacija'

Image
Foto: screenshot HRT

Nataša Ban Toskić kaže da je ljudima nejasno zašto izolacija oboljelih i onih koji nisu s oboljelima imali jednokratni kontakt traje 10 dana, a samoizolacija ukućana oboljele osobe traje 20 dana

21.12.2020.
14:49
screenshot HRT
VOYO logo

Obiteljski liječnici sve su glasniji sa svojim žalbama u vezi roditelja koji ne poštuju mjere samoizolacije djece. Bilo namjerno ili ne, roditelji zaboravljaju da djeca ponekad moraju biti duže u samoizolaciji, a nije ništa bolje stanje niti sa zaraženim učiteljima te nastavnim osobljem.

Šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Nataša Ban Toskić, veli kako nije dojma da se obiteljski liječnici bune da roditelji ne poštuju mjere samoizolacije zato što ni oni sami o tome nemaju posebno saznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve uvjete o izolaciji, samoizolaciji i rokovima trajanja propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Što se tiče učenika koji su imali kontakt u školi s oboljelom osobom, njima samoizolaciju određuje školski liječnik i epidemiolog. Obiteljski liječnici o teme dobiju obavijest od roditelja, upišu u karton i eventualno roditeljima otvore bolovanje ako je to potrebno", kazala je Ban Toksić gostujući u "Studiju 4" na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAMO PROBLEM, A SVI SE OGRAĐUJU: /

Zašto djeca koja su preboljela Covid svejedno moraju u izolaciju? Apsolutno nitko ne zna odgovor

Image
IMAMO PROBLEM, A SVI SE OGRAĐUJU: /

Zašto djeca koja su preboljela Covid svejedno moraju u izolaciju? Apsolutno nitko ne zna odgovor

Pitanje trajanja samoizolacije kao najveća zabuna

"Ako je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom izvan škole onda samoizolaciju određuju obiteljski liječnici, no ako je dijete bilo u kontaktu u školi onda cijeli proces vodi školski liječnik i epidemiolog. Roditelji nas ponekad nazovu i pitaju za savjet, ali oni dobiju mail od škole u kojem se određuje mjera samoizolacije koji nama prosljeđuju", navodi predsjednica KoHOM-a.

Ban Toksić naglašava da najveća zabuna nastane kada je u pitanju trajanje samoizolacije. Kaže da je ljudima nejasno zašto izolacija oboljelih i onih koji nisu s oboljelima imali jednokratni kontakt traje 10 dana, a samoizolacija ukućana oboljele osobe traje 20 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešći je to razlog nesuglasica i malo žešćih komunikacija, ali ako se osobi detaljno objasni razloge onda osoba razumije o čemu se radi i dalje preuzima odgovornost na sebe. Obiteljski liječnici ne mogu kontrolirati gdje se tko kreće već mogu samo detaljno objasniti situaciju i apelirati na osobnu odgovornost osobe", govori dr. Ban Toksić za HRT.

Ako se roditelj razboli, dijete mora u samoizolaciju na 20 dana

Liječnica kaže da, u slučaju da se roditelj razboli, djeca moraju u samoizolaciju u trajanju od 20 dana. Ban Toksić navodi da se javlja problem ako roditelj mora raditi dok je dijete u samoizolaciji te se nema tko o njemu brinuti. Spominje da se radi o socijalno-ekonomskom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Roditelji nam se javljaju s takvim problemima jer smo mi njihovi obiteljski liječnici. Roditelj ima pravo na bolovanje dok im je dijete u samoizolaciji. Obiteljski liječnici, poput epidemiologa, mjere samoizolacije određuju temeljem telefonskog poziva. Nema tog pregleda kojim bi utvrdili potrebu za mjerom samoizolacije. Samoizolacija se određuje onim osobama koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom", istaknula je dr. Ban Toksić.

Upitana šalju li roditelji djecu u školu prije isteka roka samoizolacije, Ban Toksić odgovara kako ne vidi način na koji bi škola prihvatila dijete bez ispričnice koju može dobiti tek nakon isteka samoizolacije. "Dijete prije povratka u školu mora dobiti ispričnicu od obiteljskog liječnika. Mi ju ne možemo izdati prije isteka samoizolacije. Ne vidim kako bi škola prihvatila dijete bez ispričnice, to stvarno nije u našem domenu". govori šefica KoHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa bolovanja

Stopa bolovanja ovisi o vrsti ordinacije obiteljske medicine, objašnjava Ban Toksić.

"Gdje su pacijenti osobe koje rade u industrijskim pogonima, tu je sigurno više bolovanja otvoreno. Mnogi su poslodavci pružili mogućnost rada od kuće pa je tu potreba za bolovanjima manja. Ne postoji neka statistika na nivou cijele Hrvatske. Mogu vam reći da je u mojoj ordinaciji broj bolovanja neznatno porastao jer pacijenti koriste godišnje odmore, slobodne dane jer je naknada za vrijeme trajanja samoizolacije niska", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva problema u vezi cijepljenja

Kada je posrijedi skoro cijepljenje protiv koronavirusa, Ban Toksić poručuje da su obiteljski liječnici detektirali dva problema. Prvi je način na koji bi trebali prikupljati podatke o zainteresiranima za cijepljenje. Drugi problem vide u prijedlogu da se cijepljenje odvija u njihovim ordinacijama i to tijekom redovnog radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložili smo da se oformi digitalna platforma za samoprijavu te da se cijepljenje organizira na posebnim punktovima. Ne znam hoće li se ti naši prijedlozi prihvatiti jer nemamo nikakvog odgovora do danas. Mi ćemo cijepljenje provoditi kakva god odluka da bude, ali želimo naglasiti ako će se cijepljenje odvijati u našim ordinacijama u redovno radno vrijeme naš će ostali posao patiti i mi nećemo za to snositi odgovornost jer smo na vrijeme upozorili na moguće probleme", istaknula je Nataša Ban Toksić za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo