OGLAS

LIJEČNICI ZBUNJENI / Obiteljska liječnica Karuza: 'Obavezni sistematski pregledi? O tome smo doznali iz medija'

Kaže i kako postoje studije koje kažu da se sistematskim ne smanjuje broj bolesti, ali se povećava lažna sigurnost da je pacijent 'miran' do iduće godine

31.5.2022.
20:46
VOYO logo

Nakon što je resorni ministar Vili Beroš najavio mogućnost uvođenja sistematskih pregleda, RTL-ova novinarka Maja Brkljača razgovarala je s dr. Jadrankom Karuzom, obiteljskom liječnicom iz Rijeke, koja je rekla da su za tu novost liječnici doznali iz medija.

Na pitanje, je li plan za sistematske preglede realan i izvediv, odgovorila je: "Kolege liječnici su, kao i obično, vrlo zbunjeniji i pomalo smo konsternirani s novim zadacima. Jako smeta što za veliki posao, koji je stavljen pred obiteljsku medicinu, doznajemo iz medija. Istina je da će prvi puta biti pozvani predstavnici obiteljske medicine, što je ohrabrujuće, ali s druge strane, sve je izašlo iz medije i ja u medijima čitam što ću raditi početkom 2023, a da prvi sastanak radne skupine nije ni održan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, koji je problem u najavljenom sistematskom pregledu, rekla je da je u medicini sve mjerljivo i da postoje istraživanja upravo vezana za godišnje sistematske preglede "zdrave" populacije i želje da se smanji broj kardiovaskularnih, kroničnijih i malignih bolesti, a na kraju i smrtnosti.

Image
REFORMA ZDRAVSTVA /

Od iduće godine sistematski pregledi za sve, za one koji odbiju moguća kazna: 'Trebalo bi prisiliti ljude da odu'

Image
REFORMA ZDRAVSTVA /

Od iduće godine sistematski pregledi za sve, za one koji odbiju moguća kazna: 'Trebalo bi prisiliti ljude da odu'

"To se takvim preglednima nije postiglo, ali jest prevencija, a to je zaštititi bolesnika od pretjeranog dijagnosticiranja, medikacije od otkrivanja bolesti u subkliničkim fazama kad i ne zahtijevaju liječenja. To se uspjelo, ali generira s jedne strane veliki tres i lažna sigurnost (kod pacijenata op.a) da su obavili pregled i da su sigurni godinu dana da se neće dogoditi, što i nije tako.", rekla je dr. Karuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se radi o njenom pacijentu, rekla je, ona bi ionako bavila prije svega primarnom i sekundarnom prevencijom, odnosno otkrivanjem bolesti u ranoj fazi. Kaže, pretpostavlja da bi sistematski pregled bio nešto kompletniji, da bi se krenulo prvo od laboratorijskih nalaza, a potom da bi dalje upućivala na preglede. Ali tu postoji problem lista čekanja.

"Trenutno se na mamografiju u Domu zdrav Primorsko-goranske županije ne može naručiti preko jer e-termin ne postoji, a ako se tamo dođe s uputnicom, pacijenticu će vratiti.
Za ultrazvuk abdomena čeka se šest mjeseci", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da, otkako je malo "splasnuo" COVID, zove bolesnike s kroničnim bolestima i dijabetesom ako se nisu javili unazad godinu dana. Za sistematske preglede, kaže, sigurno bi trebalo oko 20 minuta. I to kaže naša sugovornica koja je danas tijekom dana obradila 140 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo

Još iz rubrike