živi zid se povukao / Obitelj Cvjetković mirno predala kuću i sastala se s Lekom: 'Za nas je već kasno, pomognite nekom drugom'

Deložacija deveteročlane obitelji Cvjetković iz kuće na zagrebačkom Bukovcu počela je u petak oko 10,30 sati, kada su radnici sa žutim zaštitnim šljemovima počeli piliti ogradu koji su ispred kuće postavili okupljeni prosvjednici

10.7.2015.
13:00
VOYO logo

Nakon što su pet puta 'obranili', policija je oko 10.30 sati počela s deložacijom obitelji Cvjetković iz njihova doma na zagrebačkom Bukovcu. Okupilo se oko 150 aktivista i prijatelja obitelji kako bi 'obranili' njihov dom. Međutim, članovi obitelji Cvjetković odlučili su mirno predati obiteljsku kuću i zatražili od Živog zida da se njihovi aktivisti raziđu. 

"Živi zid ne želi i nikad neće sudjelovati u nikakvim spletkama, klopkama i čudnim dogovorima ili HDZ-SDP igrokazima. Zahvaljujemo svim ljudima koji su odvojili zadnju kunu za put i bili spremni na uhićenja i kazne da bi obranili tuđi dom. Hvala što ste žrtvovali svoje vrijeme i odvojili se od svoje obitelji. Ispričavamo se ako ste se danas osjetili iskorišteno ili prevareno. Do zadnjeg daha branit ćemo obitelj koja čistim srcem i uzdignute glave ponosno brani svoj jedini dom", napisali su na svojim Facebook stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Gredelj, odvjetnik obitelji Cvjetković u petak je predsjedniku zagrebačkog Općinskog suda u Novom Zagrebu Nikoli Ramušćaku uputio zahtjev za izuzeće sutkinje Marije Karađole u predmetu deložacije obitelji Cvjetković. U zahtjevu odvjetnik ističe kako mu nije namjera opstruirati rad suda i onemogućiti deložaciju, već 'očajnički pokušaj da svojim strankama, djeci i unuku obitelji Cvjetković omogućim elementarna ljudska prava koja im pripadaju Temljem Konvencije o ljudskim pravima, a to je da o njihovim pravima i interesima odlučuje neovisan i objektivan sud'.

Nužnim smatra utvrditi je li sudac koji odlučuje o deložaciji nepristran i objektivan, ili 'bez ikakvog osjećaja za pravdu po svaku cijeni nastoji djecu, od kojih jedno ima godinu i tri mjeseca, izbaciti na ulicu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Snimila: Prijateljica obitelji
Image
Foto: Snimila: Prijateljica obitelji

(Snimila: Prijateljica obitelji)

"U ovom slučaju Vaš posao je kroz analizu spisa utvrditi je li ponašanje sutkinje Karađole u svemu bilo sukladno Kodeksu sudačke etike, pravilima koja su utvrdili samo suci ili nije", poručuje Gredelj u pismu Ramušćaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski sud u Novom Zagrebu, pred kojim se vodi ovršni postupak u pravnoj stvari Croatia banka - Tomislav Cvjetković, izvijestio je u utorak kako ovršenik Tomislav Cvjetković i njegova obitelj usprkos pravomoćnim sudskim odlukama više od pet godina odbijaju predati u posjed nekretninu njezinom vlasniku koji ju je kupio na javnoj dražbi i na čije pravo vlasništva ne može utjecati ishod brojnih parnica koje ta obitelj vodi protiv ovrhovoditelja. 

Ustavni sud odbio je ustavne tužbe koju su podnijeli članovi obitelji Cvjetković i njihovi odvjetnici kako bi osporili odbijanje njihova prijedloga za odgodu ovrhe i spriječili deložaciju iz njihova doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo