Sjećanje na pobjede / Obilježena 25. obljetnica operacije 'Zima 94.' General Gotovina prisjetio se rata: 'Krenuli smo ispuniti cilj'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Operacija je predstavljala jednu od prekretnica Domovinskog rata i bila je uvod u Oluju 8 mjeseci kasnije

29.11.2019.
20:30
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

U Splitu je obilježena 25. obljetnica operacije "Zima 94" koja je predstavljala jednu od prekretnica Domovinskog rata i bila uvod u akciju Oluja osam mjeseci kasnije. No, uz sjećanje na važne pobjede pogled je usmjeren i na generacije koje čine hrvatsku vojsku budućnosti. Novi pripadnici bojne Pauci dobili su poznate crvene beretke.

Godina dana intenzivne obuke je iza njih i spremni su nastaviti tradiciju slavnih Pauka. S ponosom će nositi crvene beretke s grbom na kojem stoji: "U ovom znaku ćeš pobijediti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je ispunjenje mojih snova od malih nogu. Trenutno sam preplavljen emocijama i ovo je nešto specijalno što se događa jedanput u životu i predstavlja nešto jako veliko za mene i moju obitelj", rekao je Vladimir Ivica, pripadnik 3. mehanizirane bojne Pauci.

"Osjećamo se ponosno, zadužili su nas. Moramo nastaviti tradiciju i pijetet prema žrtvi 199 poginulih branitelja iz 4. gardijske brigade", izjavio je Stjepan Pandžić, pripadnik 3. mehanizirane bojne Pauci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dio Pauka za mjesec dana odlazi u Litvu na NATO-ovu aktivnost.

"Oni su prošli naporan ciklus obuke koji je trajao godinu dana, prošli su nacionalnu certifikaciju i dobili status da su borbeno spremni i oni će biti 9. siječnja upućeni u razmještaj u Litvu", rekao je brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A znakovit je i dan na koji su prisegnuli i pomladili bojnu Pauci.

"Ponosno i časno nošenje ove beretke s obzirom na to da smo je primili na današnji dan kada je obljetnica, 25 godina od operacije 'Zima 94'", izjavila je vojnikinja Lucija Jandrek, pripadnica 3. mehanizirane bojne Pauci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednici "Zime 94" zajedno s generalom Antom Gotovinom okupili su se na proslavi.

"Poslije operacije Maslenica bili smo spremni krenuti u ono što nam je bila zadaća, a to je staviti točku na 'i' i završiti rat. Činiti zemlju samostalnom, sigurnom, slobodnom i to je ono što živimo danas i vi uživate u tome isto", rekao je umirovljeni general Ante Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetili su se surovih uvjeta na Dinari i operacije koja je prva u nizu onih koje su dovele do kraja Domovinskog rata.

"Trebalo je imati vizije i strategije u tom trenutku 11. mjesec 94. izvesti Hrvatsku vojsku na Dinaru, a na Dinari nikad u povijesti ratovanja nije ostao vojnik, to smo učinili i pobijedili smo. Imali smo motiv, spremnost i odlučnost", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet ističem koliko je vrijedno istaknuti neke ideje kao što su tenkovi na vrhovima Dinare, inženjerijski urediti putove kroz snijeg, kroz šumu dovesti hranu, organizirati bolnicu na Dinari", rekao je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo