OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA: / Keleminec skup u Srbu nazvao 'balom vampira' pa poveo skandiranje 'Za dom spremni'

Image
Foto: Twitter

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista obilježavaju danas u Srbu 75. obljetnicu antifašističkog ustanka u Hrvatskoj.

27.7.2016.
12:01
Twitter
VOYO logo

Policija je na oprezu i od jutra je na pozicijama u Srbu. Zaustavljali su svaki automobil i preventivno ga pregledavali. Oko 10 ujutro stigao je i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, a oko 11 sati prosvjednici su se pomaknuli bliže spomeniku palim borcima. Među njima je i saborski zastupnik HDZ-a Željko Glasnović, koji je novinarima kazao kako je došao odati počast ubijenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnović nazvao Pusića moralnom nakazom

Odmah je reagirala policija, koja ih je pomaknula i ogradila. Promet je nakratko bio blokiran jer su prosvjednici odlučili izmoliti Očenaš. Među prosvjednicima je i predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec, kojeg policija ne pušta u Srb zbog šestomjesečne zabrane ulaska u to mjesto zbog remećenja javnog reda i mira. Keleminec je iz protesta sjeo na cestu pružajući pasivni otpor.

Tijekom govora predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića nekoliko je prosvjednika uzvikivalo: "Uzimate naš novac, a niste se borili za našu zemlju!". Glasnović ga je nazvao moralnom nakazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srb je stigla nova skupina prosvjednika, u trima autobusima i nekoliko desetaka osobnih automobila. Unatoč tome, svečanost je nastavljena, a među ostalim tijekom programa djeca su recitirala o drugu Titu i partizanima, javila je reporterka N1 Tina Kosor Giljević. Na spomenik palim borcima položeni su vijenci za poginule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA: Prosvjednici ometali proslavu u Srbu

Image

OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA: Prosvjednici ometali proslavu u Srbu

'Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša'

Na svečanost je stigao i bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić te veleposlanica Srbije Mira Nikolić. Mesićev su govor prekinule prosvjednice, koje su glasno pjevale Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si" i mahale hrvatskim zastavama. Navele su da su članice udruge "Žene u Domovinskom ratu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Budija iz udruženja Saveza antifašističkih boraca iz Zadra napao je u svom govoru predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović jer je "podupirala ustaškog barjaktara Tomislava Karamarka i izbacila Titovu bistu s Pantovčaka". "Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Keleminec (A-HSP) ipak se uspio probiti do Srba pa je održao govor na razglasu i antifašistički skup u Srbu nazvao balom vampira te poveo skandiranje "Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik načelnika Gračaca Milan Tankosić na početku izlaganja pozdravio je okupljene s "drugovi i drugarice". Skupu se obratio i Milorad Pupovac, koji je "onima kojima je današnji dan kontroverzan" poručio neka pročitaju tekst Slavka Goldsteina o ustanku u Srbu. "Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život", naveo je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najavi skupa SNV konstatira kako je "sasvim jasno da su partizani bili pokretači i glavna snaga ustanka", koji je bio "jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, kojem je prijetilo potpuno fizičko uništenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može se osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27. srpnja 1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj. Četiri godine nakon početka ustanka bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i drugih naroda je toj borbi donijelo pobjedu", stoji u najavi skupa.

Neslavni šatoraški pokušaj

Prije dva tjedna A-HSP-ovci podigli su u Srbu pokraj spomenika šator, u nakani da spriječe održavanje svečanosti. Nakon nekoliko dana prepucavanja, policija im je naredila da uklone šator jer nemaju potrebne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Keleminec, predsjednik A-HSP-a, kažnjen je zabranom dolaska u Srb na šest mjeseci i novčanom kaznom od 5200 kuna zbog nepoštivanja Zakona o javnom redu i miru te Zakona o javnom okupljanju, no odmah je najavio da zabranu neće poštovati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo