nakon predsjedništva HDZ-a / O ukidanju prireza: Za oporbu je to predizborna aktivnost, to je smiješno

'Sve što radimo u zadnjih sedam godina, sve je predizborno jer su izbori u nekom trenutku test pred hrvatskim građanima jesmo li mi koji smo dobili povjerenje i obećali pod onim sloganom 'Sigurna Hrvatska' da ćemo realizirat neke strateške ciljeve', rekao je premijer

2.5.2023.
21:43
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je nakon sjednica izrazio zadovoljstvo gospodarskim pokazateljima pa rekao da inflacija pada i da je prošli mjesec bila 8,8 posto.

"Smanjuje se udio javnoga duga o BDP-u u 2022. sa 78 posto na 68,4. Revidirana projekcija rasta je s 0,7 na 2,2 posto BDP-a u 2023. godini. Jasan je trend smanjivanja inflacije, zadržan je investicijski kreditni rejting", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJAVIO ANGAŽMAN /

Premijer Plenković s Krišto i Čovićem pozdravio imenovanje nove vlade Federacije BiH

Image
NAJAVIO ANGAŽMAN /

Premijer Plenković s Krišto i Čovićem pozdravio imenovanje nove vlade Federacije BiH

Dodao je da je sve to postignuto u velikoj globalnoj krizi i paketima mjera vrijednim 6,8 milijardi eura.

"Razgovarali smo i o daljnjim poreznim rastrećenjima. Ideja je da se ide na rasterećenje najugroženijihs najnižim plaćama i tako da povećamo neto plaće", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo čitanje bilo bi prije ljetne saborske stanke, a drugo na jesen jer je u planu da paket stupi na snagu od 1. siječnja 2024. godine.

"Rasteretili smo građane i gospodarstvo u više poreznih reformi za više od 11 milijardi kuna u proteklom razdoblju. Ukupno gledajući prihode, oni su narasli za županije, gradove, općine i to 11 milijardi kuna. Više imaju sada nego što bi imali da te reforme, koju je provela naša Vlada za 2017., nije bilo", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su i o aktivnostima međunarodnog karaktera kao što je posjet premijerke Srbije Ane Brnabić koja je u nedjelju stigla u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

"Koncem lipnja bit će otvaranje Hrvatske kuće u Subotici, veliki je to projekt koji je u potpunosti financirala naša Vlada proteklih godina i koji će omogućiti Hrvatima u Srbiji da tamo imaju jedan dom na primjeren, pravi način ", rekao je Plenković o temama s kojima je razgovarao s Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuli su se i na posjet Mostaru gdje je danas otvoren veliki gospodarski sajam. U Mostaru je formirana i federalna vlada tre su jučer imali priliku razgovarati s novim premijerom.

Dotaknuo se i odnosa s BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska će dogodine biti zemlja-partner. Ukupna gospodarska razmjena je četiri milijarde eura, viša je za 50 posto nego prošle godine. Podaci o razmjeni u ovoj godini govore da je 10 posto veća. Od sutra ponovno kreću letovi za Mostar tri puta tjedno i tako ćemo sigurno pridonijeti unapređenju gospodarskih odnosa Hrvatske i BiH, osobito u Mostaru i tom području gdje živi najviše Hrvata", rekao je Plenković.

Podsjetio je i na prošlotjednu odluku o podršci od 10 milijuna eura Sveučilišnoj bolnici u Mostaru za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za sve građane Bosne i Hercegovine koji gravitiraju prema Mostaru i na taj način im omogućuju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", dodao je.

Novinari su upitali Plenkovića i o ukidanju prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opzicijske stranke tu imaju dva narativa. Jedan je, ako odemo na kavu da je to predizborna aktivnost. Izbori su za nešto više od godinu dana, a cijela njihova angažirana retorika se svodi na to da imaju predizborni karakter unazad godinu dana. To je po meni smiješna teza, osobito kada se vidi kozistentnost naše politike u poreznim rasterećenjima i u jačanju fiskalne, ali i funkcionalne decentralizacije", kazao je Plenković.

"U sigurnoj Hrvatskoj ja podrazumjevam da mi kompanije ne odu u stečaj, da mi ne dođe do vala otpuštanja i da ne bude ugrožena egzistencija obitelji", rekao je premijer i dodao je da su oni to u ovoj krizi osigirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je bitno da naraste neto plaća i to je cilj koji imamo, a na našem postignuću je smanjena stopa na dohodak, smanjene stope poreza na dobit, različito smanjenje stopa poreza na dodatnu vrijednost. Cijela potrošačka košarica je doživjela ogromna smanjenja. Održat ćemo veliki sastanak s hrvatskim županima koji će biti početkom lipnja. Danas smo to dogovorili s županom Marušićem, on je slijedeći domaćin", ispričao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo